Nu trækker Kåre Schultz sparekniven: Vil fyre 14.000 ansatte og spare 19 milliarder

Den store spareplan i medicinalgiganten Teva er nu blevet afsløret. Kåre Schultz vil fyre 14.000 ansatte og spare 19 milliarder kroner på blot to år. Fagforening blæser til strejke.

Tevas bestyrelse må også holde for, når det gælder Kåre Schultz' gigantiske spareplan i den israelske medicinalgigant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et forsøg på at få den gældsplagede medicinalgigant Teva på fode igen har Kåre Schultz nu fremlagt en genopretningsplan, der kommer til at gøre rigtig ondt på medarbejderne i det hårdt pressede israelske selskab.

For at få styr på Tevas omkostninger har Kåre Schultz nu meldt ud, at mere end 25 pct. af de ansatte i medicinalkoncernen skal forlade selskabet, hvilket svarer til, at omkring 14.000 medarbejdere i den kommende tid vil modtage en fyreseddel. Og i ægte Kåre Schultz-stil kommer det til at gå stærkt. I den danske topchefs genopretningsplan står der, at »størstedelen af de berørte medarbejdere vil få besked inden for 90 dage«.

Forud for den store fyringsrunde truede formanden for det store israelske fagforbund Histadrut, der kan sammenlignes med LO i Danmark, med at lægge Israel ned med en generalstrejke. Det skulle i givet fald ske på søndag, hvor arbejdere fra »alle sektorer i den israelske økonomi« kan gå i strejke.

Den gigantiske spareplan i Teva skal ifølge Kåre Schultz resultere i besparelser på hele tre milliarder dollar eller omkring 19 milliarder kroner inden for to år. Af planen fremgår det også, at aktionærerne må sige farvel til deres udbytte.

»Kåre Schultz tager hårdt fat. Det skyldes ikke mindst, at problemerne og udfordringerne er meget store,« skriver Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, i en kort kommentar.

Den israelske medicinalgigant er over de seneste måneder blevet ramt af en lang række dårligdomme, hvor særligt en uventet godkendelse til en konkurrent, der har fået lov til at sende en kopiversion af en Teva-bestseller ind på det vigtige amerikanske marked, har gjort virkelig ondt på selskabets aktiekurs.

Tevas amerikanske forretning har det i forvejen rigtig skidt, da det israelske kopiselskab i USA er blevet hårdt ramt af prispres og øget konkurrence. Samtidig tumler Teva rundt med en gæld på omkring 220 milliarder kroner, som tynger kopigigantens finanser ganske voldsomt. Til sammenligning har Teva aktuelt en markedsværdi på knap 100 milliarder kroner.

Tevas gæld er tårnhøj. Kilde: Teva Fold sammen
Læs mere

Aktionærerne tager foreløbigt godt imod den massive spareplan, da Teva-aktien i USA i det såkaldte formarked stiger med hele 15 pct.