Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Onsdag fremlægger regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen de 13 klimapartnerskaber, der for alvor skal skyde gang i hele Danmarks reduktion af drivhusgasser frem mod 2030.
Formålet med den storstilede plan er at få centrale virksomheder og aktører i dansk erhvervsliv til komme med bud på, hvordan det kan lade sig gøre at nå det omtalte klimamål. Mette Frederiksen har selv på årsmødet i DI døbt partnerskaberne en »klimakontrakt« mellem politikerne og erhvervslivet.
Der har allerede været sat navne på en række af topcheferne, der kommer fra nogle af landets mest fremtrædende virksomheder. Indtil videre har det dog været uvist, hvem der kom til at sidde på de sidste magtfulde poster.
Men nu er de sidste brikker altså faldet på plads, erfarer Berlingske.
Det bliver således Torben Möger, adm. direktør i PensionDanmark, der skal stå i spidsen for finanssektorens klimapartnerskab.
Grundfos-direktør Mads Nipper kommer til at stå i spidsen for produktionsvirksomhedernes klimapartnerskab.
Det står også klart, at Jesper Kristian Jacobsen, adm. dir. i Per Aarsleff, skal lede bygge- og anlægssektorens klimapartnerskab.
Møde på Marienborg
De i alt 13 formænd samles onsdag eftermiddag til et møde med regeringen på Marienborg, hvor blandt andre statsminister Mette Frederiksen, klimaminister Dan Jørgensen og erhvervsminister Simon Kollerup vil deltage.
Også tunge topchefer som Henrik Poulsen (Ørsted) og Lars Fruergaard Jørgensen (Novo Nordisk) kommer til at sidde i kredsen af klimaformænd.
Ideen er, at formændene skal bidrage til de klimahandlingsplaner, der ventes vedtages næste år, når regeringen efter planen har landet en klimalov i Folketinget, der binder Danmark til de næste 11 år at reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent holdt op mod 1990.
Omstillingen er løbende blevet kaldt en af de mest omfattende i Danmark i nyere tid, måske nogensinde. Derfor kommer erhvervslivet også til at få en helt central rolle.
I løbet af den seneste tid har flere af formændene meldt deres ambitioner ud på deres område. Blandt andre har Søren Skou, topchef i Mærsk, slået til lyd for, at udledningen fra skibstrafikken skal barberes kraftigt over de kommende år. Også formanden for handelssektoren Michael Løve har gjort det klart over for Berlingske, at det også vil kunne mærkes i dagligvarehandlen, når der for alvor tages hul på den grønne omstilling.