Statsministeren fremlægger storstilet klimasats: Disse topchefer skal være bannerførere

I dag præsenterer regeringen sine klimapartnerskaber, der skal få erhvervslivet til at bidrage med at reducere Danmarks drivhusgasser med 70 procent. Men allerede nu står det klart, hvilke topchefer der løber med de magtfulde poster.

Statsminister Mette Frederiksen (S) fremlægger onsdag de 13 klimapartnerskaber, der skal få erhvervslivet til at byde ind på målsætningen om at barbere en kæmpe luns af Danmarks udledning af drivhusgasser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag fremlægger regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen de 13 klimapartnerskaber, der for alvor skal skyde gang i hele Danmarks reduktion af drivhusgasser frem mod 2030.

Formålet med den storstilede plan er at få centrale virksomheder og aktører i dansk erhvervsliv til komme med bud på, hvordan det kan lade sig gøre at nå det omtalte klimamål. Mette Frederiksen har selv på årsmødet i DI døbt partnerskaberne en »klimakontrakt« mellem politikerne og erhvervslivet.

Der har allerede været sat navne på en række af topcheferne, der kommer fra nogle af landets mest fremtrædende virksomheder. Indtil videre har det dog været uvist, hvem der kom til at sidde på de sidste magtfulde poster.

Men nu er de sidste brikker altså faldet på plads, erfarer Berlingske.

Det bliver således Torben Möger, adm. direktør i PensionDanmark, der skal stå i spidsen for finanssektorens klimapartnerskab.

Torben Möger Pedersen er en af de mest erfarne topchefer herhjemme i den finansielle sektor. Han skal stå i spidsen for finanssektorens klimapartnerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Grundfos-direktør Mads Nipper kommer til at stå i spidsen for produktionsvirksomhedernes klimapartnerskab.

Det står også klart, at Jesper Kristian Jacobsen, adm. dir. i Per Aarsleff, skal lede bygge- og anlægssektorens klimapartnerskab.

Møde på Marienborg

De i alt 13 formænd samles onsdag eftermiddag til et møde med regeringen på Marienborg, hvor blandt andre statsminister Mette Frederiksen, klimaminister Dan Jørgensen og erhvervsminister Simon Kollerup vil deltage.

Også tunge topchefer som Henrik Poulsen (Ørsted) og Lars Fruergaard Jørgensen (Novo Nordisk) kommer til at sidde i kredsen af klimaformænd.

Ideen er, at formændene skal bidrage til de klimahandlingsplaner, der ventes vedtages næste år, når regeringen efter planen har landet en klimalov i Folketinget, der binder Danmark til de næste 11 år at reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent holdt op mod 1990.

Omstillingen er løbende blevet kaldt en af de mest omfattende i Danmark i nyere tid, måske nogensinde. Derfor kommer erhvervslivet også til at få en helt central rolle.

I løbet af den seneste tid har flere af formændene meldt deres ambitioner ud på deres område. Blandt andre har Søren Skou, topchef i Mærsk, slået til lyd for, at udledningen fra skibstrafikken skal barberes kraftigt over de kommende år. Også formanden for handelssektoren Michael Løve har gjort det klart over for Berlingske, at det også vil kunne mærkes i dagligvarehandlen, når der for alvor tages hul på den grønne omstilling.