Spotify holder streamingtronen – men Apple rykker fremad

Musikstreamingmarkedet bliver stadig større trods coronakrisen, og den svenske streamingkonge holder fast i sin føring.

Den svenske musikstreamingtjeneste Spotify var den første af sin art, og 12 år senere sidder Spotify stadig på tronen som verdens største. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svenske Spotify er fortsat kongen af musikstreaming, men selv om markedet bliver ved med at vokse, skærpes konkurrencen, og Apple vinder ind på den svenske frontløber.

Det snart fem år gamle Apple Music hentede i 2019 36 procent flere abonnenter og sidder nu på 19 procent af musikstreamingabonnenterne, anslår analysehuset Counterpoint ifølge det svenske dagblad Dagens Industri. Spotify har 35 procent af markedet, som sidste år voksede med 31 procent.

Apple vinder gennem sit økosystem

Ifølge Counterpoint-analytiker Abhilash Kumar sikrede Spotify sin position ved at give tre måneders gratis Spotify Premium-abonnement og sænke nogle af sine priser.

Spotify har både en gratis tjeneste, hvor man kan lytte til musikken mod at høre reklamer undervejs, og en betalingstjeneste, hvor man slipper for reklamerne. Apple Music er derimod udelukkende for betalende abonnenter. Til gengæld nyder Apple godt af hele sit økosystem, hvor Apple Music automatisk dukker op på alle iPhone-telefoner og iPad, som Apple har produceret.

Ifølge Counterpoint har Spotify nu 125,3 millioner betalende abonnenter, Apple Music 68 millioner, Amazon Music 53,7 millioner, den kinesiske Tencent Music 39,4 millioner og YouTube Music 21,5 millioner abonnenter.

Amazon Music, som ejes af internetgiganten Amazon, er gået frem fra ti procent i 2018 til 15 procent i 2019.

Streamingmarkedet vil vokse med 25 procent i år

Counterpoint forventer, at antallet af streamingabonnenter vil vokse med 25 procent i år trods den økonomiske krise, som coronavirussen har udløst. Det vil betyde, at der til nytår vil være over 450 millioner mennesker, som abonnerer på en musikstreamingtjeneste på verdensplan mod 358 millioner ved seneste årsskifte.

Spotify er stiftet i 2008 af Daniel Ek og Martin Lorentzon og fandt hurtigt en niche, som ingen andre havde betrådt. På rekordtid blev den svenske musiktjeneste verdens største og har holdt positionen siden da, uagtet at mange andre er kommet til.

I dag er de to stiftere, det skotske investeringsselskab Baillie Gifford, den kinesiske teknologigigant Tencent, Sony Music Entertainment og den svenske telegigant Telia med i Spotifys ejerkreds.