Sidste fly fra Kina ankommer til København fredag

Fredag lander et fly fra Air China i København, og det bliver det sidste fly, der kommer fra Kina i mindst en måned. SAS-aktien faldt onsdag formiddag over ti procent, og selskaber siger, at situationen med coronavirussen kan blive yderst alvorlig, hvis smitten for alvor breder sig til Europa.

Coronavirussen har spredt sig til flere lande. Her bærer borgere i Tokyo masker for ikke at blive smittet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kimimasa Mayama/EPA/Ritzau Scanpix

Når et fly fra Air China fredag lander i Københavns Lufthavn, kan det blive det sidste, der ankommer fra det coronavirusplagede land i mindst en måned. Flyet vil vende tilbage til Kina, og herefter har alle flyselskaber indstillet deres flyvninger fra København til det kinesiske fastland.

»Vi har et indkommende fly fra Air China, som ankommer 28. februar, og som afgår igen fredag,« oplyser Maria Noel fra Københavns Lufthavns presseafdeling.

Det er uklart, om der overhovedet vil være passagerer på flyet, der lander som en del af Air China faste ruteprogram. Ankommer der rejsende fra Kina, vil lufthavnen følge myndighedernes anvisninger.

»Når der er virusudbrud, følger Københavns Lufthavn anvisninger fra Sundhedsstyrelsen. Dem er vi i dialog med og står klar, hvis de har brug for vores assistance. Samtidig understøtter vi Sundhedsstyrelsens »forebyg smitte«-kampagne ved at have deres plakater hængende, og vi udleverer deres informationsfoldere til samtlige rejsende, der ankommer fra Kina og Hongkong,« oplyser Maria Noel.

SAS, hvis aktier onsdag formiddag faldt mere end ti procent, oplyste onsdag i forbindelse med regnskabet for første kvartal, at coronavirussen har kostet et fald i omsætningen på 140 mio. danske kr. Det sker, efter flyselskabet har aflyst alle flyvninger til de kinesiske fastland og nu kun flyver til Hongkong.

»Isoleret har det ikke haft stor betydning, og i februar og marts kommer det at koste 200 mio. (svenske, red.) kr. på omsætningen. Det er håndterbart, hvis det bare er det, men hvis det spreder sig til den øvrige del af verden, og hvis det bliver ved til sommersæsonen, så er jeg mere bekymret, for så kan det have stor betydning for SAS og flyindustrien som helhed,« siger SAS-chef Rickard Gustafson til Berlingske.

SAS fragter årligt omkring 250.000 passagerer til og fra Kina ud af et samlet årligt passagertal på omkring 30 millioner. Gustafson siger, at udbruddet af coronavirussen især vil få betydning, hvis kunderne begynder at holde sig fra at bestille flybillet til sommersæsonen.

»Hvis vi ikke ser en normal efterspørgsel i sommersæsonen, kan det blive alvorligt. For en virksomhed, som er meget sæsonbaseret, har vi behov for en god sommer. Det er klart, at det bekymrer mig,« siger Gustafson.

Han oplyser, at kunderne indtil videre bliver ved at bestille billetter som normalt.

»Vi kan se på bookningsmønstrene, at vi indtil nu ikke har set nogen radikale ændringer. Det ser nogenlunde ud, som det plejer at gøre på det her tidspunkt. Men det kan ændre sig ganske hurtigt,« siger Gustafson.

Det store fald i SAS-aktien kommer efter et kvartalsregnskab, der ellers skuffede en smule. Jacob Pedersen, analysechef i Sydbank, peger dog på, at corona-smitten er den afgørende grund til den faldende aktiekurs.

»SAS leverer et regnskab, som er lidt svagere end forventet og derfor skulle aktien måske falde en lille smule, men vi ser alligevel, at aktien falder med 11 procent, fordi resten af markedet er coronarødt. Vi ved, at luftfartsselskaber vil blive urimeligt hårdt ramt, hvis der skulle komme aflysninger i det europæiske område,« siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

Virussens ​epicenter er Wuhan

Den frygtede virus brød ud i den kinesiske millionby Wuhan og menes at være opstået på et madmarked, hvor der blandt andet blev solgt vilde dyr. Kineserne har forsøgt at inddæmme sygdommen ved blandt andet at holde landets fabrikker lukket – også efter at det traditionelle kinesiske nytår var overstået.

I slutningen af sidste uge begyndte antallet af smittede at falde i Kina, men i løbet af weekenden blev der meldt om flere smittede uden for landets grænser.

De seneste tal viser, at omkring 80.000 mennesker er smittet på verdensplan, og at ca. 3.000 er døde som følge af coronavirussen. For Europas vedkommende står det værst til i Italien, som har langt det største antal inficerede på kontinentet. Flere hundrede personer i Italien er smittet med den frygtede virus, der mandag havde kostet seks livet i Italien.

Københavns Lufthavn kan endnu ikke oplyse, hvor mange færre kinesere, der er ankommet til København, siden coronavirussen brød ud.