Saxo Bank-topchef efter rekordregnskab: Vi vil være »Amazon of finance«

Saxo Bank har vokseværk, og topchef Kim Fournais har planer om at »demokratisere« investeringer ved at skabe en platform, hvor kunderne har adgang til de bedste og billigste produkter ét sted.

Direktør og ejer af Saxo Bank Kim Fournais har store ambitioner om at blive en stor spiller i bankverdenen inden for tre-fem år. Fold sammen
Læs mere

Saxo Bank præsenterede tirsdag sit største overskud i bankens historie, men ambitionerne om at fylde mere på det finansielle landkort stopper ikke der. Hellerup-bankens topchef, Kim Fournais, sigter nemlig efter at blive bankverdenens Amazon – en gigantvirksomhed, der samler de bedste og billigste produkter under én paraply.

»Lidt populært sagt prøver vi i virkeligheden at være en form for Amazon of finance. Vi vil gerne ud og demokratisere investeringer og handel, og derfor skal vi være effektive, billige, intuitive og skalere op,« siger han til Berlingske, efter regnskabet kom ud.

»Vi gør det ved at source de bedste produkter og services. Det vil sige, at vi for eksempel ikke laver vores egne investeringsforeninger, men arbejder med de bedste, og så faciliterer vi det og leverer det på en rigtig, rigtig skarp pris direkte til kunder,« tilføjer han.

Rekordregnskab – men driften lider

Saxo Bank kom ud af 2018 med et overskud på 955,8 mio. kroner, hvilket er en stigning på 138 pct. i forhold til resultatet på 401,1 mio. kroner i 2017. Den stærke fremgang er primært drevet af salget af Saxo Payments til kapitalfonden EQT, og en markant stigning i antallet af nye kunder. Kundetilvæksten steg 67 pct. i forhold til 2019 på ryggen af flere nye platforme, inklusive SaxoInvestor der målretter sig mindre, private investorer.

Men ser man bort fra engangsgevinster som Saxo Payments-frasalget, faldt driftsoverskuddet faktisk 31 pct. til 705,7 mio. kroner sidste år. Fournais forklarer, at den store tilbagegang skyldes bankens ønske om at vokse, og at den derfor bruger langt flere penge på at investere i nye teknologier og produkter.

Dertil kommer større udgifter til at markedsføre de nye platforme, samtidig med at der ifølge Fournais er blevet brugt »en masse krudt« på at lægge et overtagelsestilbud ind på BinckBank. Saxo Bank sagde i december, at den vil købe den hollandske bank for 3,2 mia. kroner for at blive en stærk spiller inden for det almindelige investorsegment. Handlen mangler stadig de endelige godkendelser fra aktionærer og myndigheder, men hvis den går igennem som planlagt i tredje kvartal i 2019, overtager Saxo 630.000 kunder med omkring 200 mia. kr. i indskud fra BinckBank.

»Lige nu er den kortsigtede indtjening ikke det vigtigste. Det vigtigste er, at vi kan skalere op, og vi har et hårdt investeringsprogram, der koster mange penge. Vores topform skal være om tre til fem år, og det kræver, at vi investerer kraftigt nu,« siger Fournais.

»Det er noget, der har ændret sig med de nye aktionærer – der er nu et andet tidsperspektiv, end vi har haft tidligere. Jeg har ikke solgt en eneste aktie – og jeg har været her i 26 år – så jeg vil også gerne have, at vi gør det ordentligt, og vi er enige om, at det her er den rigtige strategi,« tilføjer han.

2018 blev et skelsættende år for Saxo Banks ejerstruktur, efter blandt andre medstifter Lars Seier solgte sin ejerandel til den finske finanskoncern Sampo og den kinesiske Volvo-ejer Geely. Geely er nu Saxos majoritetsejer med en aktiepost på 52 pct., mens Sampo ejer 19,9 pct.

Ingen børsdrømme for nu

Den storstilede investeringsstrategi har også lagt eventuelle børsdrømme på hylden. Der har tidligere været røster om en snarlig børsnotering af Saxo Bank, blandt andet tilbage i 2010, hvor banken i al fortrolighed var i dialog med Københavns fondsbørs, Nasdaq OMX Copenhagen. Også tidligere storaktionærer som TPG Capital og General Atlantic har søsat ønsker om en børsnotering.

»En børsnotering er jo et aktionærspørgsmål, og jeg kan sige, at det bliver ikke diskuteret de første tre til fem år. Vi må sige, at det da er en naturlig udvikling, men vi er også langsigtede, så det er ikke en nødvendighed at være på børsen. Det kunne dog sagtens blive en overvejelse,« siger Fournais.