SAS gør klar til at åbne flere ruter – ekspert tror på billigere flybilletter i løbet af sommeren

På baggrund af beslutningen om at lempe rejsevejledningerne forventer SAS at åbne flere ruter til blandt andet Europas store turistattraktioner hen over sommeren. Aktieanalysechef vurderer, at billetpriserne vil falde, hvis rejselysten udebliver.

SAS forventer at åbne flere ruter på baggrund af dagens meddelelse om at genåbne for rejser til lande, hvor smittetrykket er lavt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Hanna/Reuters/Ritzau Scanpix

Der er indgået en aftale om lempelse af rejsevejledningerne og grænselempelser i det hele taget. Det betyder, at danskere fra 27. juni kan rejse til og fra visse i lande i EU- og Schengen-området samt til Storbritannien.

I luftfartsselskabet SAS bliver meddelelsen kaldt »enormt positiv«, og der vil nu blive åbnet flere flyruter til destinationer rundt om i Europa:

»Meldingen betyder, at der er flere, der får mulighed for at rejse ud og holde ferie og tage på turistrejse igen, og det er selvfølgelig positivt. Vi vil gøre, hvad vi kan for at imødekomme den efterspørgsel, der nu måtte komme på baggrund af den nye melding,« siger den fungerende pressechef i SAS, Sille Beck-Hansen, til Berlingske.

»Vi forventer at åbne flere ruter på baggrund af dagens udmelding,« tilføjer hun.

Flere charterbureauer har kaldt situationen »svær at håndtere«, fordi rejserestriktionerne vil afhænge af det pågældende lands aktuelle smittetryk.

Udenrigsministeriet har således oplyst, at der vil blive åbnet for rejser til et land, når landet har registreret færre end 20 smittede pr. 100.000 indbyggere. Har et land 30 eller flere smittede pr. 100.000 indbyggere, vil landet gå fra at være åbent til at være i karantæne. Og dermed kan det være svært at planlægge charterrejser ud i tiden.

SAS kan endnu ikke oplyse, hvilke ruter der vil blive tale om at genåbne, men det står dog klart, at det vil være nogle af de eksisterende ruter, der har været lukket under coronakrisen.

»Man vil nok se, at det er nogle af de klassiske turistattraktioner, der kommer på igen, fordi danskerne igen må tage på turistrejser. Nu vil vi se på, hvordan vi kan øge kapaciteten. Det kan være, at der skal være flere frekvenser på de destinationer, vi allerede har åbnet for, og det kan være, at vi skal åbne nye ruter eller indsætte større fly,« siger Sille Beck-Hansen.

Prisen kan blive et vigtigt redskab

Ifølge Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank og ekspert i luftfart, er situationen »usikker«.

»Der bliver formentligt lagt op til at sende flere rejsende sydpå, men hvis danskerne ikke tør booke en rejse, fordi smittetallet kan stige inden afgang, så de alligevel ikke får lov til at rejse, så er det på alle måder en meget usikker situation,« siger han.

Jacob Pedersen peger på, at det nok ville have været lettere endegyldigt at meddele, hvor man må – og hvor man ikke må – rejse hen.

»At risikere at åbne nogle steder for så at lukke dem igen eller skærpe restriktionerne, hvis smittetallet stiger, er for mig at se gift for rejselysten og dermed også for mulighederne for, at selskaberne kan komme på fode.«

Netop derfor mener Jacob Pedersen, at flybilletterne kan blive billigere henover sommeren, såfremt rejselysten udebliver. Han understreger dog, at billedet er meget blandet.

»De selskaber, der taler om at skulle have passagerer af sted, taler om lavere priser. Vi kan se, at priserne nok bliver lavere på mange flyvninger. Det var nemmere dengang, midtersæderne skulle være fri, for der måtte dem, der fik et sæde, betale for de tomme midtersæder, og dermed blev det dyrere. Så simpelt er det ikke nu,« siger Jacob Pedersen og fortsætter:

»Nu handler det om udbud og efterspørgsel, og hvis ikke rejselysten er der, så må selskaberne til at bruge prisen som et håndtag til at få passagerer i flyene. Dette vil formentlig være billedet mange steder, men i denne fase er der store forskelle,« siger Jacob Pedersen og oplyser, at han også har hørt eksempler på ruter, som er meget dyrere end tidligere.