Danmark åbner grænserne: Fra 27. juni kan du rejse udenlands

Udenrigspolitisk Nævn er netop blevet enig om en model for en lempelse af rejsevejledningerne. Det betyder, at det fra 27. juni vil være muligt at rejse til en række af lande, hvis de lever op til forskellige krav.

 
Få overblikket over åbningen af Danmarks grænser her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En aftale er netop landet for nye rejsevejledninger og grænselempelser. Det betyder, at der fra 27. juni kan rejses til og fra visse i lande i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien.

Det oplyser Udenrigsministeriet, som netop har udsendt en meddelelse om en ny model for åbningen af grænserne.

På flere områder betyder det en lempelse af rejsevejledningerne.

Turister, der er bosat i Slesvig-Holsten i Tyskland samt Skåne, Halland og Blekinge i Sverige fritages nu fra krav om seks overnatning i Danmark for at komme ind i landet.

Modellen vil fastsætte nogle objektive kriterier. Blandt andet om et lavt antal smittede. Det vil fremover vil være afgørende for, hvilke af landene der åbnes op for, lyder det.

For at et land kan betegnes som »åbent« skal det have under 20 smittede pr. 100.000 indbyggere pr. uge, oplyser Udenrigsministeriet.

Åbne lande og karantænelande

Når et land først er åbent, vil det kritiske niveau for, hvornår et land ændrer status til »karantæneland« være ved 30 smittede pr. 100.000 indbyggere. Det gøres for at undgå at åbne og lukke på grund af mindre udsving fra uge til uge. Der vil også blive stillet krav til landenes testregimer. Statens Serum Institut vil ugentligt lave en tabel med lande, der klassificeres som henholdsvis »åbne« eller »karantænelande«.

»Jeg er glad for, at vi nu kan tage et væsentligt skridt mod normalisering og gøre det muligt for danskerne at rejse til flere lande i Europa. Vi står et væsentligt bedre sted i Danmark end vi havde turdet håbe på for bare kort tid siden,« siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en pressemeddelse fra ministeriet.

Udenrigsministeriet vil 25. juni komme med en liste over, hvilke lande, der er åbne, og hvilke der er »karantænelande«. Allerede nu fastslår Udenrigsministeriet, at langt de fleste lande i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien vil blive åbne lande.

Venstre: »Et vigtigt skridt på vejen«

Et ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn er netop afsluttet og ved et efterfølgende pressemøde siger udenrigsministeren:

»Når det gælder tredjelande uden for Europa, så taler vi om 160 lande, hvor pandemien fortsat hærger. Mig bekendt er der ikke nogen europæiske lande, der har fremlagt en model for trejdelande.«

»Når vi når frem til den 27. juni vil det være muligt at rejse til de europæiske lande, til Schengen-landene med undtagelse af Sverige og Portugal,« siger Nick Hækkerup.

I Venstre er meldingerne mere lukne, men at der nu kommer lempelser er positivt, mener Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

»Det er et vigtigt skridt på vejen. Det er absolut ikke tilstrækkeligt, men det er et vigtigt skridt på vejen,« siger han til TV 2 News.

Klokken 14 afholder Sundheds- og Ældreministeriet en teknisk gennemgang om modellen for grænseåbningerne.

Opdateres...

/Ritzau/