SAS beder ansatte gå 20 pct. ned i løn

Coronakrisen får nu SAS til at bede de ansatte om at gå 20 pct. ned i løn.

Coronakrisen får nu SAS til at bede de ansatte om at gå 20 pct. ned i løn. Fold sammen
Læs mere
Foto: 50090 Johan Nilsson/TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Situationen med coronavirus er så alvorlig for SAS, at flyselskabet nu beder de ansatte om at gå op til 20 pct. ned i løn i en periode på tre måneder. Det fremgår af en intern e-mail sendt 14.46 tirsdag eftermiddag, skriver norske Dagens Næringsliv.

»SAS vil invitere ledelsen i fagforeningerne til at diskutere mulighederne for, at alle SAS-ansatte reducerer arbejdstiden med 20 pct. og tilsvarende sænker lønnen i en periode på tre måneder. Det sker som et resultat af markedssituationen,« hedder det i e-mailen, som er sendt af personalechef Carina Malmgren Heander.

E-mailen har titlen »Effects of corona outbreak, Sas seeks solutions to reduce working time and salary cost.«

»Hver del af SAS er berørt af denne beslutning, som kommer sammen med andre omkostningsbesparelser,« hedder det videre i e-mailen.

Ledelsen er allerede frivilligt gået 20 procent ned i løn uden at reducere sin arbejdstid, fremgår det af e-mailen.

SAS’ danske pressechef Kristoffer Meinert har efterfølgende bekræftet oplysningerne over for Berlingske.

Luftfartsselskaber verden over har længe været hærget økonomisk i kølvandet på udbruddet af coronavirus. Dette har materialiseret sig i aflyste afgange og medfølgende økonomiske konsekvenser for flere luftfartsselskaber.

I sidste uge meddelte SAS, at selskabet er klar med en større sparerunde, som blandt andet indebærer en omfattende reduktion af personaleomkostningerne. Tiltagene vedrører ud over besparelser midlertidige og frivillige fratrædelser samt tidlig pensionering.

Tidligere tirsdag valgte luftfartsselskabet Norwegian at aflyse cirka 3.000 flyvninger fra midten af marts til midten af juni. Der er tale om 15 pct. af alle Norwegian-fly i perioden, og det sker, fordi flyselskabet er hårdt ramt af udbruddet af coronavirus.

Transportministeriet besluttede også tirsdag, at alle flyvninger til Danmark fra de såkaldt »røde zoner« bliver forbudt. Det sker, fordi coronavirussen udvikler sig i et tempo, der gør det svært for flere landes myndigheder at følge med. Den røde zoner er de steder i verden med særligt mange udbrud og omfatter Iran, dele af Kina, dele af Sydkorea, dele af Østrig samt dele af Italien.

Det irske lavprisselskab Ryanair oplyser, at alle flyvninger til Italien bliver indstillet. Beslutningen kommer, efter Italien har indført nye stramme restriktioner for at bekæmpe coronasmitten.