Coronavirus gør nu for alvor ondt på SAS

Luftfartsselskabet SAS har i februar oplevet store fald i passagertallet på især selskabets langdistanceruter. Til gengæld har effekten af coronavirus endnu ikke for alvor ramt de europæiske forbindelser, idet det kun er flyvninger til Norditalien, der p.t. er aflyst.

Tirsdag meddelte SAS, at selskabet er klar med en større sparerunde, som blandt andet indebærer en omfattende reduktion af personaleomkostninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

SAS har oplevet store fald i passagertallene på luftfartsselskabets langdistanceruter i februar. Det sker, efter at SAS har indstillet alle flyvninger til Kina som følge af udbruddet af coronavirus.

Luftfartsselskabets trafiktal fra febraur viser, at det centrale nøgletal, omsætningen pr. fløjne kilometer, er dykket med 16,3 procent på selskabets langdistanceruter. SAS har siden 31. januar suspenderet alle flyvninger til Fastlandskina og fra 5. marts også til Hongkong.

»Vi kan se faldende efterspørgsel på grund af coronaudbruddet, først og fremmest på de interkontinantale ruter og på rejer til Norditalien, men også i andre dele af vores netværk,« udtaler SAS-chef Rickard Gustafsson i en pressemeddelelse fredag.

Luftfartsselskaber verden over har længe været hærget økonomisk i kølvandet på udbruddet af coronavirus. Dette har materialiseret sig i aflyste afgange og medfølgende økonomiske konsekvenser for flere lufartsselskaber.

GRAFIK

Virus sender luftfartsbranchen i krise

Flyselskaber verden over står til at tabe næsten 30 milliarder dollar i år på grund af coronavirus-udbruddet, først og fremmest som følge af aflyste flyafgange til og fra Kina ifølge den international forening for flyselskaber, IATA.

Tirsdag meddelte SAS, at selskabet er klar med en større sparerunde, som blandt andet indebærer en omfattende reduktion af personaleomkostninger. Tiltagene vedrører ud over besparelser midlertidige og frivillige fratrædelser samt tidlig pensionering. Derudover berøres en række andre initiativer, som luftfartsselskabet ikke uddyber.

»For at imødegå nogle af de negative effekter har SAS reduceret netværkskapaciteten på ruter med få bookinger. På grund af den flydende og usikre situation undersøger vi også flere andre initiativer til at reducere omkostningerne og sikre en sund likviditet,« hedder det videre fra Gustafsson.

SAS har i denne uge aflyst alle flyvninger til og fra det virusramte nordlige Italien. Aflysningen vil foreløbigt vare frem til 16. marts.