Samsung står til at vinde på Apples problemer med coronavirus

Den sydkoreanske mobilgigant Samsung har ingen produktion i Kina og ventes derfor at kunne høste den helt store gevinst som følge af konkurrenternes problemer med at producere telefoner og anden elektronik i det coronavirusramte land.

Samsung præsenterede 11. februar sine nye toptelefoner – tre styk Galaxy S20, alle med 5G-adgang. Apples problemer med at få produceret og kunne levere iPhones ventes nu at gavne Samsungs salg, fordi Samsung får sine telefoner produceret i Vietnam og ikke Kina, som er hårdt ramt af coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lam/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samsung står til at blive den store vinder som følge af Apples problemer med at få produceret og kunne levere iPhones, fordi de alle bliver produceret i Kina, hvor coronavirus hærger.

Sydkoreanske Samsung, der i julekvartalet blev overhalet af Apple som verdens største mobilproducent efter et overraskende godt iPhone-salg, har siden 2009 også produceret sine telefoner i Vietnam, og her fremstilles nu halvdelen af Samsung-telefonerne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Samsung indstillede i 2019 produktionen i Kina, efter at Samsungs markedsandel på det kinesiske marked var gået markant ned, og virksomheden rammes derfor nu langt mindre af følgerne af coronavirus.

Apple nedjusterer for kun anden gang

Samsung har netop lanceret sine nye Galaxy S20-toptelefoner, som er på vej ud på markederne verden over.

Apple meldte mandag aften ud, at det ikke vil kunne indfri de positive forventninger til iPhone-salget, som den amerikanske teknologigigant lagde op til ved præsentationen af sit juleregnskab for en lille måned siden. Her var der meldt et salg på 63 til 67 milliarder dollar ud. De taiwanesisk ejede Foxconn-fabrikker producerer størstedelen af Apples iPhones i Kina. Apple oplyste ikke, hvor galt det ventes at gå nu, hvor det ikke er muligt at producere iPhones i det ønskede omfang.

Også Apples salg i Kina, som med en årlig indtægt på over 40 milliarder dollar er Apples største marked uden for USA, er påvirket af udbredelsen af coronavirus. De fleste af de 42 Apple-butikker i Kina er midlertidigt lukket.

Det er blot anden gang i mange år, at Apple officielt har måttet nedjustere sine forventede salgstal.

Analytiker: Kinaafhængighed rammer alle

I sidste uge meldte den kinesiske smartphoneproducent Xiaomi ud, at situationen vil påvirke salget i årets første kvartal. Derimod har Huawei, som nu er verdens tredjestørste smartphoneproducent, ikke givet meddelelse om produktionsproblemer.

Analytikere og leverandører mener dog, at Huawei vil blive hårdt ramt, fordi Huawei er kraftigt afhængig af sin kinesiske produktion. Analysefirmaet TrendForce anslog for nylig, at Huaweis salg ventes at falde med 15 procent, Apples med ti procent og Samsungs med tre procent.

Mange fabrikker i Kina er ved at åbne efter flere ugers lukning, men der mangler arbejdskraft og materialer, så produktionen er ifølge Reuters på et minimum.

»Ethvert selskab, som får produkter fremstillet i Kina eller med dele, som leveres af kinesiske virksomheder, vil blive ramt, og når man ved, at Kina er verdens fabrik, vil det blive næsten alle. Ved SARS-udbruddet i 2003 udgjorde Kina en langt større del af verdensøkonomien end i dag,« siger den uafhængige analytiker Richard Windsor fra Radio Free Mobile.

Selv virksomheder som Google, Facebook, SAP og Oracle, der ikke sælger fysiske produkter, vil i sidste ende blive ramt, fordi de opbevarer data og anvender computerkraft i udstyr, der er produceret i Kina, tilføjer han.

»Jeg forventer advarsler (om nedjusteringer, red.) bredt over alle sektorer for første kvartal af 2020 med nogen påvirkning ind i andet kvartal af 2020,« vurderer Richard Windsor.

Apple-topchef har sikret særligt gode muligheder i Kina

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, erklærede i sidste uge sit land, hvor Samsung har hjemme, i økonomisk krise som følge af coronavirus, som nu har taget livet af op mod 1.900 mennesker i Kina og smittet andre 72.000.

Apple-topchef Tim Cook har arbejdet på at gøre sig mindre afhængig af Kina – hårdt presset af præsident Donald Trump, som sidste år for alvor indledte en handelskrig mod Kina. Her lagde han samtidig pres på amerikanske virksomheder for at få dem til at lægge produktionen i USA.

Tim Cook har formået at sikre Apple langt bedre forhold i Kina, hvor amerikanske virksomheder generelt modtages med en vis skepsis. I dag sikrer Apple millioner af job i landet, og Tim Cooks gode forhold til den kinesiske ledelse har sikret Apple en adgang uden sidestykke til det kinesiske marked, hvor Facebook og Google bliver blokeret.