Samsung advarer om chipmangel – præsentation af ny toptelefon kan blive udskudt

Mangelen på computer- og mobilchips berører nu ikke kun bilbranchen, som har måttet lukke fabrikker. Nu advarer også verdens største mobilproducent om, at kommende topprodukter risikerer at blive forsinket.

Den kommende Galaxy Note-toptelefon fra Samsung risikerer at blive udsat som følge af den globale mangel på computer- og mobilchips. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eduardo Muñoz/Reuters/Ritzau Scanpix

Den globale mangel på de små computer- og mobilchips, som gennem måneder har plaget bilbranchen, rammer nu også verdens største mobilproducent, Samsung, og kan betyde, at en kommende Galaxy Note-toptelefon bliver forsinket.

Den overraskende melding kom fra Samsungs mobilchef, Koh Dong-jin, på det årlige aktionærmøde i den sydkoreanske hovedstad, Seoul.

Samsung er selv en af verdens største producenter af chips og forbrugerelektronik.

»Alvorlig ubalance«

Koh Dong-jin beskrev markedet som værende i »alvorlig ubalance«, og det kan skabe problemer for Samsung i de kommende måneder. Samsung kan derfor ende med at beslutte ikke at sende en ny Galaxy Note-telefon på markedet i efteråret, sådan som det ellers har været fast rutine i årevis.

»Det kan blive en belastning at præsentere to flagskibsmodeller på et år, så det kan blive svært at præsentere en Note i andet halvår. Timingen i præsentationen af Note kan blive ændret, men vi går efter at sende en Note ud næste år,« sagde Samsung-chefen.

Galaxy Note-telefonerne er et af Samsungs to flagskibe inden for smartphones. De hører til Samsungs dyreste, så selv om de ifølge analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, kun udgør godt fem procent af Samsungs mobilsalg gennem de seneste to år, bidrager de til en betydeligere del af Samsungs indtjening.

Boom i elektroniksalg og Huawei-hamstring skaber problemer

Det seneste år er salget af elektronik eksploderet, samtidig med at den kinesiske mobilgigant Huawei har hamstret chips for at fylde lagrene op, inden nye, amerikanske sanktioner mod selskabet slog igennem. Da chips er hjernen i det meste af al elektronik, er der opstået mangel på de små komponenter. Det har især ramt bilbranchen, som har måttet lukke fabrikker i USA, Europa og Asien, fordi det er umuligt at gøre bilerne færdige. Her indgår chipsene i bilernes styresystemer.

Bilbranchen står ifølge analytikere til at miste et salg på 61 milliarder dollar (380 milliarder kroner) i år som følge af chipmangelen.

Ifølge Koh Dong-jin arbejder Samsung sammen med partnere i forsøget på at komme ubalancen til livs og dermed forhindre yderligere problemer.

»Hvis Samsung offentligt taler om fremtidige produkter, ved man, at chipmangelen er alvorlig,« siger Avi Greengart, der er analytiker hos Techsponential, til det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg.

Både den amerikanske regering og EU-Kommissionen har chipmangelen højt på deres dagsordener, fordi den får så indgribende virkning.