Salling Group bekræfter: Køber en stor del af resterne efter Top-Toys konkurs

Danmarks største dagligvarekoncern har indgået en aftale med konkursramte Top-Toys kurator og køber varelager og Fætter BRs brand.

Fætter BR kommer til at bestå. Dog i en ny form. Salling Group vil nemlig åbne Fætter BR-butikker i dens kæder Føtex og Bilka. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Salling Group, der blandt andet står bag kæderne Bilka, Føtex og Netto, Wupti.com og Salling-stormagasinerne, har indgået en aftale med kurator i den konkursramte Top-Toy-koncern om køb af varelager og IP-rettigheder.

Handlen dækker Top-Toys samlede danske varelager samt rettigheder til BR-brandet i Danmark, hvilket vil sige retten til at anvende BR-navnet samt BRs egne mærker på det danske marked. Aftalen omfatter ikke rettigheder til Toys’R’Us-brandet.

Det skriver dagligvarekoncernen i en pressemeddelelse.

»Der er tale om en strategisk vigtig aftale for Salling Group, da konkurrencen på legetøjsmarkedet er markant forstærket de seneste år. Med aftalen sikrer vi, at legetøj fortsat er en vigtig del af kundernes indkøbsmuligheder i de fysiske butikker i hele landet, og at legetøjssalget ikke alene flytter over på udenlandske webshops. Hvordan BR-brandet på sigt vil blive anvendt, har vi ikke taget endelig stilling til endnu,« siger Salling Groups administrerende direktør, Per Bank, om aftalen.

Butikkers skæbne uvis

Legetøjskæmpen erklærede sig kort før nytår konkurs efter en stribe år med skrantende økonomi og et stærkt utilfredsstillende julesalg i 2018. Mere end 3.000 mennesker står til at miste deres job, og konkursen efterlader flere banker og legetøjsleverandører med et samlet tab på 1,8 mia. kr.

Aftalen betyder, at Salling Group indtil videre alene overtager varelager samt IP-rettigheder. Salling Group køber dermed ikke den samlede virksomhed, og aftalen omfatter således endnu ikke overtagelse af fysiske butikker eller medarbejdere.

»Det er beklageligt, når kompetente medarbejdere i branchen mister deres arbejde efter butikslukninger. Med 1.500 ledige job i Salling Group er der forhåbentlig muligheder for mange af Top-Toys dygtige medarbejdere hos os. Indtil da sikrer vi med denne handel, at rettighederne til et hæderkronet dansk brand forbliver på danske hænder,« siger Per Bank.

Det har tidligere været fremme, at Salling Group ville lave Fætter BR-afdelinger i kæderne Føtex og Bilka. Om dette er planen, vil Salling Groups pressechef, Mads Hvitved Grand, ikke bekræfte.

»Det er ikke afgjort, hvordan Fætter BR bliver en del af Salling. Det her er relativt nyt, og de næste skridt er, hvordan vi bedst muligt får arbejdet BR-brandet ind i vores forretning. Der er selvfølgelig flere forskellige muligheder,« siger han.

Der er dog stadig dele af Top-Toy-koncernen, som kan ende til anden side. F.eks. er Top-Toys logistikdel og kædernes fysiske butikker med gode placeringer stadig i spil. Salling Group oplyser til Børsen, at dagligvarekoncernen også er interesseret i at overtage flere af butikslejemålene og evt. drive dem videre som Fætter BR-butikker.

»Der er ingen tvivl om, at vi ligesom mange andre er interesseret i gode placeringer og gode lejemål, og det er ikke anderledes i Fætter BRs tilfælde,« siger Mads Hvitved Grand.

Salling Group, der har over 1.500 butikker, har orienteret Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om handlen.

Salling Group kæmpede mod britisk pendant til Fætter BR

Både dagligvarekoncernen Coop og Coolshop, der blandt andet sælger legetøj i Danmark, har været nævnt som mulige købere af resterne af konkursen i Fætter BR. Men ifølge Berlingskes oplysninger var Salling Group sidst i forløbet primært i konkurrence med britiske The Entertainer, der har 148 butikker i Storbritannien, om at overtage Fætter BR-brandet.

Det var blandt andet konkurrencen fra den stigende internethandel og de danske dagligvaregiganter som Salling Group, der fik Top-Toy på afveje. Supermarkederne har de seneste år skruet markant op for udvalget til de mindste, så kunderne i Føtex og Bilka nu ofte køber børnenes dukker og Lego-klodser, når de alligevel skal have mælk og æg.

Det er stadig uvist, hvor meget bankerne og leverandørerne står til at få tilbage, men konkursen efterlader efter alt at dømme ikke meget tilbage til leverandørerne.

Bankkonsortiet bag Top-Toy, der drev 226 Fætter BR-butikker og 72 Toys'R'Us-varehuse i Norden, har nemlig taget pant i aktiver for i alt 714 mio. kr. Det betyder, at der efter alt at dømme bliver nul kr. tilbage til leverandørerne. Derimod står Top-Toys fire bankforbindelser, Danske Bank, Nordea, Nykredit og Swedbank, til at få dækket en del af deres tab.

Det gør bankerne, fordi de 25. og 26. marts sidste år lånte henholdsvis 514 mio. kr. og 256 mio. kr. til Top-Toy mod at få pant i en række aktiver, som bl.a. består af lagrene af legetøj.