Så ramte konkurserne Danmark: »Jeg kan godt blive nervøs for de kommende måneder«

I løbet af 2020 kunne man ikke aflæse af de månedlige konkurstal, at Danmark befandt sig i en omfattende pandemi, som kostede store dele af erhvervslivet dyrt. Men de nyeste tal fra januar 2021 tegner et noget andet billede.

Konkurserne udeblev i 2020, men nye tal for januar 2021 tyder på, at konkurserne nu er på vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1.122.

Så mange virksomheder gik konkurs i årets første måned.

Det er en markant stigning fra de månedlige tal gennem 2020, hvor den frygtede konkursbølge udeblev trods den omfattende nedlukning af samfundet og dermed erhvervslivet. Men de nyeste tal fra data- og analysevirksomheden Experian tyder på, at kassen nu er ved at være tom i flere danske virksomheder.

Således var der til sammenligning 708 konkurser i december 2020, mens der de foregående måneder kun var omkring 400 konkurser månedligt.

»Nu har vi kørt i et år med eksempelvis hjælpepakker, som har holdt hånden under en masse virksomheder, men nu begynder det at tippe i den retning, mange nok havde forventet ville komme tidligere,« siger Bo Rasmussen, nordisk salgschef hos Experian.

»Jeg kan godt blive nervøs for de kommende måneder.«

Der har dermed været en stigning på 104 procent i antallet af konkurser i januar 2021 sammenlignet med samme måned sidste år. Og man skal tilbage til marts 2019 for at finde en måned med flere konkurser. Dengang blev det i høj grad tilskrevet de såkaldte Iværksætterselskaber (IVS), som i Sø- og Handelsretten konkursbehandlede en større pulje af i den periode.

Hovedstaden ramt

Ifølge Experians analyse er det særligt i hovedstadsområdet, at konkurserne har ramt. Her gik 2,11 virksomheder konkurs for hver 1.000 aktive virksomheder i januar, som dermed i lighed med de seneste 12 måneder gør hovedstaden til det sted, hvor der har været relativt flest konkurser.

Det er i høj grad virksomheder fra kategorien »overnatning og restauration«, som står for stigningen i konkurstallene. Ifølge Bo Rasmussen er det ikke nogen overraskelse.

»Det er helt som forventet. Vi ved, at særligt de her erhverv i hovedstaden har været hårdt ramt af krisen,« siger han.

Det skyldes blandt andet grænselukningerne og en sommer, hvor danskere og tyskere i høj grad drog på ferie langs de danske kyster, mens hotellerne og restauranterne i København i højere grad stod tomme. København lider ligeledes under, at blandt andet krydstogtgæster og erhvervsrejsende har været fraværende i snart et år.

Bo Rasmussen peger på, at tallene i høj grad er udtryk for virksomheder, som har holdt sig oven vande med støtte fra de omfattende hjælpepakker og andre initiativer, der holder hånden under erhvervslivet. Det kan samtidig medføre, at der går endnu længere tid, før vi ser de reelle konsekvenser af krisen i konkursstatistikkerne.

Blandt andet frygtede mange virksomheder 1. marts 2021, hvor den udskudte momsregning skulle betales. Regeringen præsenterede dog en ny låneordning i fredags, som nu har udskudt virksomhedernes momsbetaling med endnu et år.

»Initiativerne udskyder for nogen virksomheder det uundgåelige, og med de nyeste tiltag holder man igen virksomheder i live, som ellers ikke havde klaret den,« siger Bo Rasmussen.