Konkursbølgen udeblev i 2020 – men »det er for tidligt at ånde lettet op«

Nye tal for konkurser og nystiftede selskaber sætter punktum for et 2020, der har ramt dansk erhvervsliv hårdt. Man kan bare ikke aflæse det af statistikkerne, hvor iværksætterlysten spirer. Men frygten for en konkursbølge truer stadig.

Der er tomt på Strøget i disse dage, hvor store dele af dansk erhvervsliv er lukket ned. Alligevel er konkurserne udeblevet, mens iværksætterlysten ser ud til at spire. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronakrisens omfattende restriktioner og nedlukninger har gjort ondt på tusindvis af danske virksomheder, der er forsøgt holdt oven vande gennem hjælpepakker for milliarder.

Den helt store frygt er, at krisen resulterer i en bølge af konkurser samtidig med at lysten til at stifte nye selskaber forsvinder. Sådan er det bare langtfra gået, når der måned for måned er offentliggjort nye tal.

Og sådan ser det også ud til at fortsætte, selvom krisen snart har varet i et år. For første gang offentliggøres nu tal for konkurser og nystiftede selskaber gennem hele 2020, der siden marts har været præget af coronavirussen.

Selvom december er den måned, hvor der har været flest konkurser i 2020, er kurven fortsat på et stabilt niveau. Det samme gælder for antallet af nystiftede selskaber, der endda viser en opblomstring.

I december var der således 708 konkurser i Danmark, viser helt nye tal fra analyseselskabet Experian.

»Det er slet ikke den voldsomme stigning i konkurser, som man har fornemmelsen af sker ude i samfundet. Det er en stigning, men ikke i den størrelsesorden, som jeg tror mange havde forventet,« siger Bo Rasmussen, nordisk salgsdirektør hos Experian.

Men han mener stadig, at det er for tidligt at ånde lettet op. Hjælpepakkerne holder fortsat gang i mange virksomheder, men når de udløber, forventer han, at det kan aflæses af tallene.

»Det er jo en meget uklar krystalkugle at kigge ind i, men min vurdering er, at det er for tidligt at ånde lettet op. Vi ved ikke, hvordan smitten udvikler sig, og der er samtidig nogle faldgruber i forbindelse med udskydelsen af indbetalingen til moms og skat samt hjælpepakkernes udløben,« siger han.

Sidste år blev eksempelvis virksomhedernes momsindbetaling udskudt til 1. marts i år. Og med den seneste udvikling i smitten og den dertilhørende nedlukning af samfundet kan det blive en udfordring, hvis ikke fristen for indbetaling rykkes igen, påpeger Bo Rasmussen.

»Jeg tror, timingen af de her ting bliver helt afgørende, hvor man både skal tage højde for indbetalingen af moms og skat, udfasningen af hjælpepakkerne og så genåbningen af samfundet,« siger han.

Lille fald i nye virksomheder

I alt er der stiftet 29.146 selskaber i løbet af 2020, viser tallene fra Experian. Det er et fald på ni procent fra 2019, hvor der blev stiftet 32.033 selskaber.

I første og andet kvartal blev der stiftet væsentligt færre selskaber end første halvår af 2019, men det tilskrives i høj grad afskaffelsen af selskabsformen IVS, der kun krævede én krone i startkapital.

Til gengæld er der i tredje og fjerde kvartal af 2020 stiftet flere selskaber end samme periode sidste år.

Bo Rasmussen mener, at det er en positiv udvikling.

»Det ser jo ud til, at iværksætterlysten er spirende, og det synes jeg er et rigtig positivt tegn. Vi ved fra andre kriser, at fremtidig vækst kan komme fra iværksætteri, som kommer ud af en krise og udvikler sig til nye virksomheder,« siger han.

»Det åbner jo for nye interessante ting, som kan komme ind og erstatte nogle af de gamle. Det er positivt, at folk stadig har lyst til at starte noget nyt og måske endda i højere grad, end man kunne forvente af denne periode,« siger Bo Rasmussen.