Redningsplan slår sprækker: Auktionshus misser millionafdrag til kreditorer

Nordens største digitale auktionshus landede i år en låneaftale, der skulle bringe det kriseramte selskab på ret kurs, men selskabet har ikke kunnet betale det første afdrag til kreditorerne. Auktionshuset forhandler om en aftale.

Bengt Sundstrøm og Lauritz.com har igen problemer med at få betalt sin gæld til tiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det traditionsrige auktionshus Lauritz.com, der er ejet af erhvervsmanden Bengt Sundstrøm, har de seneste år været ude i et gedigent uvejr.

I år kulminerede krisen i selskabet, da Lauritz.com-ejer Bengt Sundstrøm i det tidlige forår kastede sit eget franske vinslot ind i bestræbelserne på at redde auktionshuset.

Med aftalen fik den farverige erhvervsmand skruet ned for renteudgifter og barberet en stor luns af gælden, men samtidig forpligtede han også sin virksomhed til at betale store årlige millionafdrag de næste fem år.

Og netop i dag, tirsdag den 17. december, skulle Lauritz.com derfor have betalt 20 millioner svenske kroner til kreditorerne. Men i en kortfattet meddelelse til fondsbørsen fortæller selskabet, at det alligevel ikke har betalt det store millionafdrag. Selskabet har dog til hensigt at gøre det – i det nye år, lyder det i meddelelsen. Samtidig forhandler selskabet om at sikre ny finansiering til auktionshuset i form af nye investorer, oplyses det.

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen har fulgt auktionshuset tæt siden selskabets børsnotering i juni 2016.

For ham er der ingen tvivl om, hvad problemet er.

»Det er klart, at hvis Lauritz.com havde pengene, var det afdrag også blevet betalt. Længere er den ikke,« siger Per Hansen.

Investeringsøkonomen peger samtidig på, at auktionshuset for kort tid siden meddelte, at 2019 ikke kommer til at leve op til selskabets finansielle mål.

»Det er ikke nyt for Lauritz.com, at selskabet skal betale et millionafdrag 17. december. Hvis du ikke har pengene, må du spare op. Og hvis du ikke kan det, må du i god ro og orden fortælle, at pengene ikke er der. Det kan ikke nytte noget, at man bare kommer med sådan noget præcis den dag, hvor pengene skal falde,« siger Per Hansen.

Anden gang, at Lauritz.com ikke overholder aftale

Det er uvist, præcis hvorfor Lauritz.com ikke har betalt afdraget, men faktum er, at det er anden gang på blot ét år, at auktionsejeren ikke kan overholde en vigtig aftale vedrørende afdrag på lån.

I fjor erkendte ledelsen i Lauritz.com således, at auktionshusets økonomi var så ringe, at selskabet ikke var i stand til at indfri et stort obligationslån på over 230 millioner kroner.

Men det lykkedes for Bengt Sundstrøm at overtale kreditorerne med penge i klemme i Lauritz.com til at vinke farvel til hele 86 millioner kroner af deres tilgodehavende, hvilket reducerede Lauritz.coms obligationsgæld fra 232 millioner kroner til 146 millioner kroner.

Lauritz.com er i det seneste år kommet i søgelyset for sine forretningsmetoder og for at have presset sin børsværdi i vejret med tvivlsomme låneaftaler. Det er sket ved at opskrive værdien af særlige partneraftaler, der siden har vist sig at være langt mindre værd. Samtidig har man bogført partnerskabsaftaler som en stor indtægt, men uden at pengene er kommet i kassen.

Siden selskabets børsnotering i sommeren 2016 er auktionshusets markedsværdi faldet med over 92 procent. Lauritz.com kom på børsen i kurs 15, men balancerede tirsdag eftermiddag i en kurs på omkring en krone og 11 øre. Selskabets markedsværdi er nu nede på knap 33 millioner kroner.

Det var ved redaktionens slutning ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra auktionshusets ledelse.