Lauritz.com-ejer vil redde livsværk med voldsomt værdiboom i fransk vinslot

Lauritz.coms hovedejer, Bengt Sundstrøm, har kastet sit private vinslot ind som redningsplanke for at trække auktionshuset fri af en voldsom gældsklemme, der truer selskabets eksistens. Slottet blev i 2007 købt for 82 mio. kroner, men bliver nu prissat til omkring 190 mio. kroner.

Bengt Sundstrøm ejer Lauritz.com, der gennem de senere år er blevet en stadig mindre forretning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

I løbet af få dage bliver det afgjort om kreditorerne i auktionshuset Lauritz.com vil nikke ja til ejeren, Bengt Sundstrøms plan for at få skåret store dele af et truende obligationslån væk.

Det gældsplagede auktionshus måtte tidligere på måneden erkende, at selskabet ikke er i stand til at betale obligationslånet på omkring 230 mio. kroner tilbage, hvilket Lauritz.com ellers ifølge lånevilkårene er forpligtet til at gøre midt i juni.

Derfor er Lauritz.com med ejer Bengt Sundstrøm i spidsen kommet med et særligt forslag til investorerne bag lånet til auktionshuset, der indebærer, at de må vinke farvel til hele 86 mio. kroner ud af et samlet tilgodehavende på præcis 232 mio. kroner.

Samtidig kræver Bengt Sundstrøm at få langt bedre lånevilkår stillet i udsigt på den tilbageværende del af lånet.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet

»Fremtiden hviler fortsat på Lauritz.coms evne til at tjene penge, som virker dårlig«


I et forsøg på at få investorerne til at sluge den bitre pille har Bengt Sundstrøm kastet sit private vinslot ind som sikkerhed i kampen for at redde livsværket.

Af retsdokumenter fra Østre Landsret fremgår det, at Bengt Sundstrøm købte det franske vinslot i 2007 for 82 mio. kroner. I forslaget til en såkaldt refinansiering af Lauritz.coms store obligationslån er værdien af Bengt Sundstrøms vinslot i Frankrig nu blevet opgjort til at være på mellem 179 og 186 mio. kroner.

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen har fulgt auktionshuset tæt siden selskabets børsnotering i juni 2016.

Han har svært ved at se, hvordan Bengt Sundstrøms forslag til obligationsejerne skulle kunne ændre det store for det gældsplagede auktionshus.

»Fremtiden hviler fortsat på Lauritz.coms evne til at tjene penge, som virker dårlig. Værdien af det franske slot er også helt central. Det store spørgsmål, kreditorerne må stille sig, er, om det nu også er 20 mio. euro værd fratrukket gæld,« siger Per Hansen.

I et længere skriftligt svar til Berlingske Business forklarer Bengt Sundstrøm, at to forskellige mæglere har vurderet hans vinslot og samstemmende er kommet frem til, at værdien nærmer sig de 190 mio. kroner.

Lauritz.com-ejerens vinslot er blevet bragt ind i spillet, fordi en gruppe af de fem største obligationsejere under forhandlinger om auktionshusets økonomiske fremtid har foreslået, at han »skulle stille vingården og de selskaber, som er nævnt i materialet som pant«, forklarer Bengt Sundstrøm.

»Selskabernes værdi har obligationsejerne ikke set nogen anledning til at få andres opinion om, da de selv er professionelle finansfolk,« skriver Bengt Sundstrøm.

Om årsagen til, at Bengt Sundstrøms vinslot, Chateau Vignelaure, er steget med over 100 mio. kroner siden 2007, lyder forklaringen fra Lauritz.com-ejeren, at det »skyldes de ekstensive investeringer, der er gjort, siden vi købte ejendommen«.

Bengt Sundstrøms franske vinslot, Chateau Vignelaure. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressebillede fra Chateau Vignelaures hjemmeside.

Bengt Sundstrøm har fremsendt en liste med ti punkter, hvor han redegør for, hvilke forbedringer der er tale om.

Han skriver blandt andet, at vingården oprindeligt var på 100 hektar, men at han siden har tilkøbt 100 hektar jord yderligere. Han forklarer desuden, at vingården er overgået til økologisk produktion, »hvilket øger værdien på vinen og ejendommen«.

Derudover forklarer Bengt Sundstrøm, at vingårdens produktion er blevet hævet med 40 procent, mens kapaciteten »herunder vinpresse, ståltanke og egetræsfade« er blevet fordoblet.

Ifølge den svenske auktionshusejer eksporterer vinslottet sine produkter til 16 lande, hvilket ifølge Bengt Sundstrøm er en klar forbedring i forhold til tidligere.

Trods de store forbedringer ligger det stadig fast, at selve forretningen på vinslottet gav et stort millionunderskud. Det franske vinslot havde i regnskabsåret 2017 en negativ egenkapital på 8,6 millioner kroner og et underskud på 4,2 mllioner kroner.

Hvis Bengt Sundstrøms finansielle redningsplan skal gennemføres, kræver det opbakning fra mindst 66 procent af obligationshaverne. Lauritz.com har ikke kunnet finde andre udveje til at betale lånet end den model, der stemmes om, fremgår det af forslaget til en ny låneaftale.