Lauritz.com erkender: Udskældte låneaftaler udløser milliontab

Bengt Sundstrøm og auktionshuset Lauritz.com har i flere år forsvaret en omstridt partnerskabsmodel med næb og kløer, som flere eksperter har skudt med skarpt efter. Det hårdt pressede auktionshus tager nu en stor nedskrivning på knap 20 millioner kroner og hensætter yderligere 19,5 millioner kroner på tvivlsomme låneaftaler med partnere.

Lauritz.com og ejer Bengt Sundstrøm erkender nu, at den lånemodel, selskabet har baseret en stor del af sin forretning på, langtfra er det værd, som selskabet hidtil har hævdet. Selskabet tager en nedskrivning på 20 millioner og hensætter yderligere 19,5 millioner til mulige tab på låneaftaler med økonomisk pressede partnere.

Låneaftalerne har spillet en central rolle i selskabets økonomi og har ifølge iagttagere været med til at få selskabets økonomi til at se langt bedre ud, end den egentlig var, fordi aftalerne har kunnet aflæses som store driftsindtægter. Men nu meddeler selskabet, at der kommer en nedskrivning på værdierne på partnerskabsaftaler. Nedskrivning på goodwill og tilgodehavender fra salg af partnerskabsaftaler beløber sig ifølge ledelsen i Lauritz.com til 31,5 millioner kroner.

Berlingske har samtidig løbende beskrevet de økonomiske problemer hos partnerne, der har lavet aftaler med Lauritz.com om at drive auktionshus for selskabet. Flere eksperter har sået tvivl om værdien af aftalerne. Samtidig står det klart, at Lauritz.com har lavet aftaler med partnere for at kunne bogføre store millionbeløb, uden at pengene reelt er kommet i kassen.

Lånemodellen fungerer ved, at Lauritz.com bogfører en driftsindtægt, når selskabet indgår en millionaftale med en partner, der til gengæld køber sig adgang til auktionshusets forretningsmodel og får mulighed for at drive en lokal afdeling af Lauritz.com.

Hårdnakket forsvar

Problemet er bare, at de selskaber, som Lauritz.com har penge til gode hos, i otte ud af ni tilfælde taber penge. Det viste en gennemgang af ni partnerselskabers årsregnskaber fra 2017,som Berlingske Business tidligere har foretaget.

Bengt Sundstrøm, der er storaktionær og bestyrelsesformand i Lauritz.com, har løbende hårdnakket forsvaret modellen over for Berlingske Business. I et svar til Berlingske fra december 2017 skrev Bengt Sundstrøm således: »Eftersom vi hidtil aldrig har haft et tab tilknyttet denne type tilgodehavende, er det vores opfattelse, at det er en holdbar model.«

Den vurdering har eksperter dog flere gange stillet sig tvivlende over for. I august 2018 vurderede Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring, at det var yderst tvivlsomt, om Lauritz.com-ejer Bengt Sundstrøm nogensinde vil se pengene igen.

»Når jeg kigger på hele selskabet og ser på partnernes økonomi, ser jeg det som meget tvivlsomt, om tilgodehavenderne er det værd, de er bogført til. Lauritz.com siger, at man kan få pengene, og det må selskabet jo mene. Men man kan jo ikke plukke håret af en skaldet,« sagde Per Nikolaj Bukh.

Nu har Lauritz.com så valgt at hensætte et stort millionbeløb til tab på de udskældte låneaftaler.

Ny gældsaftale

Meldingen om den store millionnedskrivning kommer i kølvandet af, at Lauritz.com og Bengt Sundstrøm har indgået en ny gældsaftale, der redder selskabet ud af en slem gældsklemme.

Det lykkedes nemlig for Bengt Sundstrøm at overtale obligationsejere med penge i klemme i Lauritz.com til at vinke farvel til hele 86 millioner kroner af deres tilgodehavende, hvilket vil reducere Lauritz.coms obligationsgæld fra 232 millioner kroner til 146 millioner kroner. Samtidig har Bengt Sundstrøm med aftalen sikret sig langt bedre vilkår på den tilbageværende del af lånet.

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen har fulgt auktionshuset tæt siden selskabets børsnotering i juni 2016.

Forud for afstemningen om den finansielle redningsplan for Lauritz.com lød hans vurdering, at han havde svært ved at se, hvordan Bengt Sundstrøms forslag til obligationsejerne skulle kunne ændre det store for det gældsplagede auktionshus.

»Lauritz.com har ikke været i stand til at få løftet sit forretningsomfang i sin butik. Der kommer ikke flere kunder ind, mens de kunder, der er der i forvejen, ikke handler dramatisk mere. Mulighederne for at skrue på auktionsgebyrerne er efter min vurdering samtidig ikke særlig gode,« siger Per Hansen.

Investeringsøkonomen vurderer samtidig, at Bengt Sundstrøms troværdighed og mulighed for at begå sig på lånemarkedet har lidt et alvorligt knæk.

»Når man ikke kan betale sit lån tilbage, er det en form for kapitulation. Hvis Bengt Sundstrøm kommer og siger, at han vil forsøge at låne 100 millioner kroner til en vækstplan, som skal bringe Lauritz.com tilbage, så svarer det til i et kasino at låne 100 kroner og sætte alt på nummer 33, fordi det er ens lykketal,« siger Per Hansen.

Auktionshuset betaler i dag omkring 7,5 procent i rente, men får nu en ordning, hvor størstedelen af lånet bliver afdraget med en rente på fire procent, mens den resterende del af lånet – 70 millioner svenske kroner – bliver låst til en rente på 7,5 procent.

Låneaftalen fra Bengt Sundstrøm vil reducere auktionshusets årlige renteomkostninger med næsten ti millioner kroner, hvilket er mere end en halvering i forhold til det, Lauritz.com betaler i dag.

Det kommer, efter at Lauritz.com i årevis har tumlet rundt med gælden, der har kostet et tocifret millionbeløb for selskabet, der i samme periode er skrumpet betragteligt.

Bengt Sundstrøms franske vinslot, Chateau Vignelaure. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressebillede fra Chateau Vignelaures hjemmeside.

Vinslot indgår som pant

På overfladen kan aftalen se særdeles gunstig ud, fordi stifter Bengt Sundstrøm ved at lade sit franske vinslot indgå som pant kan få nedskrevet lånet med 85 millioner kroner. Til gengæld kommer der en skarp deadline om ni måneder, hvor han skal tilbagebetale 20 millioner svenske kroner til obligationsejerne.

Samme øvelse skal Lauritz.com så igennem de næste fem år, hvor selskabet hvert år skal betale et tocifret millionbeløb tilbage. Derudover skal selskabet aflevere hver en krone, der måtte komme ud af at indgå nye partnerskaber, til kreditorerne.

Over for Berlingske fortæller Bengt Sundstrøm, at han er glad for, at der nu er kommet »ro« om selskabet. Ifølge ham kan det bringe selskabet tilbage til vækstsporet.

»Vi har et godt udgangspunkt og en stor aktivitet på vores hjemmeside. Så jeg ser lyst på fremtiden. Jeg var ikke gået ind med vingården i den her aftale (pantsætningen af Chauteau Vignelaure, red.), hvis jeg ikke troede på det,« siger han og varsler, at der vil blive igangsat flere initiativer, der kan få selskabet til at tjene flere penge.

Ejeren ærgrer sig dog over, at det ikke lykkedes at tilbagebetale lånet til kreditorerne.

»De, der har været med fra starten, har fået et positivt afkast. Jeg er ked af, at jeg ikke kan betale hver og én sit, men der er fundet en løsning i samarbejde med de fem største obligationsinvestorer,« siger han.

Omsætningen i Lauritz.com faldt fra knap 200 millioner kroner i 2017 til 120 millioner i 2018.