Peter venter stadig på regeringens »brede sikkerhedsnet«: Afgørende hjælpepakke er ikke åbnet for ansøgninger

Natklubejer Peter Prip venter fortsat udbetalingen af de hjælpepakker, han har søgt i sidste halvdel af 2020. Og det er slet ikke muligt at ansøge om kompensation for faste omkostninger for november og december endnu. Erhvervsstyrelsen forventer at kunne åbne næste uge.

Natklubejer Peter Prip venter fortsat på flere af efterårets hjælpepakker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat

Peter Prips virksomheder har været lukket siden 12. marts. Mens andre udsatte brancher under coronakrisen har kunnet tilpasse sig forskellige åbningstider, afstandskrav og eksempelvis takeaway, så har der været lukket og slukket i hans to lokaler i indre København.

Han ejer og driver nemlig Rumors Club og Sukkerbageren. To natklubber, som dermed i næsten ti måneder har været dybt afhængige af regeringens hjælpepakker. Men hjælpen har været svær at hente.

Peter Prip afventer nemlig fortsat svar på sine ansøgninger til lønkompensation til de omtrent 60 medarbejdere fra september og frem. Det samme gør sig gældende for kompensation for faste omkostninger for september og oktober. Og samme ordning er slet ikke åbnet for ansøgninger endnu for november og december.

»Vi har gang på gang svært ved at udbetale løn til medarbejderne, for vi har virkelig kæmpet meget med hjælpepakkerne. De er altid kommet tre eller fire måneder efter, vi har søgt. Vi har trukket på en stor kassekredit, og det stiller os i en rigtig svær situation, fordi vi mangler likviditet,« siger Peter Prip, og tilføjer:

»Vi har selvfølgelig forståelse for, at vi måtte lukke ned, og at tingene kan tage tid, men at det tager så lang tid, er under al kritik.«

Erhvervsstyrelsen bekræfter over for Berlingske, at det endnu ikke er muligt at ansøge om kompensation for faste omkostninger i den pågældende periode:

»Danmark modtog en række statsstøttegodkendelser fra EU-Kommissionen den 22. december. Styrelsen er nu i fuld gang med at implementere de nødvendige it-løsninger, så pengene kan komme ud til virksomhederne. Vi forventer, at ordningen åbner primo næste uge«, lyder det i en mail.

Erhvervsstyrelsen oplyste i den forgangne uge, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i øjeblikket er omkring ni dage.

Dyb frustration

Det er ikke første gang, at hjælpepakkerne møder kritik for at være for langsomme til at komme frem. Efter gentagende kritik i foråret valgte erhvervsminister Simon Kollerup (S) at straksudbetale hjælpen omkring 1. maj. Men i efteråret, hvor nye restriktioner betød hjælpepakkernes tilbagevenden, er kritikken dukket op igen.

Hos Horesta, der er brancheorganisation for hoteller og restauranter, giver det grund til frustration.

»Det er dybt, dybt, dybt frustrerende, for rigtig mange virksomheder skal i denne periode betale rigtig store summer tilbage i moms. Nogle er nødt til at fyre medarbejdere. Andre må tage dyre lån i banken. Det er hamrende frustrerende og har helt sikkert kostet arbejdspladser,« siger Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent hos Horesta.

Blandt andet blev virksomhedernes betaling af moms udskudt sidste år til 1. marts i år. Den nye deadline begynder nu også at true virksomhederne, der for manges vedkommende er lukket i januar.

Hjælpepakkerne er gentagne gange blevet præsenteret i forbindelse med, at nye restriktioner er indført, og regeringen selv har meddelt, at man »spænder det brede sikkerhedsnet ud«.

»Vi frygter, at der er nogle, der er gået konkurs, fordi man simpelthen ikke har fået pengene til tiden. Det er urimeligt, at man på pressemøde efter pressemøde stiller virksomhederne en kompensation i udsigt, uden at de modtager denne kompensation,« siger Kristian Nørgaard.