Efter hård kritik: Minister vil fremrykke betaling fra hjælpepakker

I dag har erhvervsminister Simon Kollerup (S) foreslået Finansudvalget at foretage straksudbetaling af lønkompensationsordningen og kompensationsordningen for selvstændige, så pengene udbetales, før ansøgningen behandles.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil straksudbetale kompensation. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har onsdag oversendt et såkaldt aktstykke til Finansudvalget, hvor ministeren foreslår, at udbetalingen af hjælpepakkerne til lønkompensation og kompensation til selvstændige foretages, inden ansøgningerne er behandlet.

Det fremgår af aktstykket på Folketingets hjemmeside.

Det sker efter hård kritik fra blandt andet landets erhvervsorganisationer og flere folketingspolitikere, der har udtrykt utilfredshed med, at mange virksomheder endnu ikke har modtaget betalingen fra kompensationsordningerne.

Beslutningen skal først godkendes i Finansudvalget.

Det fremgår af aktstykket, at »flere virksomheder har behov for, at der foretages hurtigere udbetalinger fra de statslige kompensationsordninger, som er etableret som følge af COVID-19«.

Derfor anmoder Erhvervsministeriet udvalget om tilslutning til at anvende straksudbetaling og udskyde den egentlige afprøvning af, hvorvidt virksomheden er berettiget til det ansøgte beløb.

Så sent som tirsdag eftermiddag lagde erhvervsministeren vægt på, at det fortsat er behov for at behandle ansøgningerne:

»Vi har har også et ansvar for at sikre, at der ikke bliver snydt med ordningerne,« skrev han i en mail til Berlingske.

Men der gik altså mindre end et døgn før ministeren nu selv lægger op til at straksudbetale inden en egentlig vurdering af ansøgningerne for dele af kompensationsordningerne.

Det drejer sig specifikt om straksudbetaling af lønkompensationsordningen fra 25. marts og kompensationsordningen for selvstændige fra 27. marts. Straksudbetalingen gælder kun for de ubehandlede ansøgninger, der er modtaget senest 28. april. Senere ansøgninger bliver behandlet på samme måde som hidtil, fremgår det.

Det fremgår af forslaget, at Erhvervsstyrelsen fortsat vil gennemføre en efterkontrol af de udbetalte kompensationer.

Det oplyses desuden, at der er tilslutning til forslaget fra Finansministeriet.

Tiltrængt og afgørende

Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark, siger, at de er »topbegejstrede« for forslaget:

»Vi har været ude i en ret hård kritik af det her, for det måtte ikke være bureaukrati, der slår tusindvis af virksomheder ihjel. Så vi er glade for, at man vil lave den her straksudbetaling,« siger han.

SMVdanmark ser dog gerne, at straksudbetalingen kommer til at omfatte alle hjælpepakkerne:

»Det er ikke nok kun at give for medarbejderne. Virksomhederne sidder stadig tilbage med de faste udgifter, så vi ønsker, at straksudbetalingen kan ske både ved lønkompensationen samt kompensation for faste udgifter og tabt omsætning. Det er ikke nok kun at redde lønningerne, hvis virksomhederne bliver teknisk insolvente. Og ved de faste udgifter er der allerede en revisorpåtegning, så det burde også kunne straksudbetales,« siger Jakob Brandt til Berlingske.

Formand i Radikale Venstre, Morten Østergaard, adresserer også de faste udgifter på det sociale medie Twitter:

Også hos Dansk Industri vækker nyheden glæde.

»Aftalen om lønkompensation er en god og vigtig ordning for mange. Men den virker jo kun, når pengene faktisk kommer ud til virksomhederne. Derfor er det tiltrængt og fuldstændig afgørende, at der bliver sat turbo på udbetalingerne. Der bliver sukket af lettelse i mange virksomheder i dag,« siger adm. direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen i en pressemeddelelse.

Han er glad for, at langt de fleste virksomheder vil få udbetalt pengene inden 1. maj. Han opfordrer dog til, at de resterende virksomheder også får hurtig hjælp:

»For mange virksomheder er det lige på falderebet, at pengene til lønkompensation bliver udbetalt nu. Rigtig mange virksomheder har valgt at bruge ordningen for at kunne beholde deres medarbejdere, men det har presset dem hårdt på likviditeten, at de skulle vente på pengene. Det er godt, at det bliver løst for langt hovedparten af virksomhederne nu. Men de sidste virksomheder skal også med.«

Hård kritik

Berlingske har gennem den seneste uge beskrevet, hvordan størstedelen af virksomhederne endnu ikke har fået udbetalt nogen form for kompensation.

»Der er virksomheder, der lige nu kæmper en benhård kamp for overlevelse. Det er en meget uheldig venteposition, og tid er en afgørende faktor lige nu,« sagde Dansk Erhvervs adm. direktør Brian Mikkelsen allerede i sidste uge.

Det fik flere politikere til at udtrykke utålmodighed. Eksempelvis sagde Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen:

»Jeg deler virksomhedernes utålmodighed. Vi har lavet hjælpepakkerne, for at pengene skal komme ud og virke i virksomhederne, og det skal gå så hurtigt som overhovedet muligt, og vi gør, hvad vi kan for at presse på.«

På Twitter udtrykker Brian Mikkelsen onsdag glæde ved forslaget:

Flere undersøgelser fra SMVdanmark, erhvervsorganisationen for små og mellemstore virksomheder, har vist, at mange venter på hjælpepakkerne. Så sent som tirsdag kom en ny undersøgelse, der viste, at det fortsat var et stort problem.

»Jeg synes, at vi har et rigtig stort problem. Der er tusindvis af virksomheder, som ikke har fået den lovede kompensation. Selv om de har holdt skindet på næsen, virker det, som om bureaukrati er ved at skubbe dem ud over kanten,« sagde cheføkonom i SMVdanmark Mia Amalie Holstein ved den lejlighed.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) svarede skriftligt tirsdag:

»Der er ikke noget, jeg hellere ville, end at pengene stod på kontoen samme dag, som virksomhedens ansøgning tikkede ind. Men vi har også et ansvar for at sikre, at der ikke bliver snydt med ordningerne. Vi har allerede ansat mere end 250 medarbejdere i Erhvervsstyrelsen til at behandle ansøgningerne, og nu skruer vi tempoet i vejret ved at ansætte 70 mere og udvide arbejdstiden for at sætte turbo på processerne,« lød det fra ministeren.

Men onsdag morgen tages der altså endnu et middel i brug for at komme til bunds i bunken af ventende ansøgninger.

Berlingske forsøger at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).