Overborgmester får hug for tavshed om seksdagesreglen: »Vi kunne godt savne noget lokalpatriotisme i København«

Frank Jensen (S), overborgmester i København, burde have angrebet den omstridte seksdagesregel langt hårdere, lyder kritikken. Borgmesteren siger, at han var tavs, fordi han i stedet forsøgte at påvirke regeringen gennem sine interne kontakter.

Overborgmesteren i København, Frank Jensen (S), kritiseres for ikke at have kæmpet imod seksdagesreglen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), var overraskende tavs, da den omstridte seksdagesregel i løbet af sommeren holdt turisterne væk fra København. Det undrer Dansk Erhverv, der mener, at borgmesteren burde have udtrykt sin skepsis over for reglen langt klarere.

Hotellerne led under den omdiskuterede seksdagesregel, som betød, at turisterne skulle opholde sig mindst seks dage i den danske hovedstad. Den specielle regel, der særligt fik betyning for København, blev siden afskaffet.

»Hvis en mellemstor provinsby var blevet udsat for samme behandling, så ville borgmesteren, de lokalt valgte folketingsmedlemmer og erhvervslivet i fællesskab lave ringborg for at forsvare byen,« siger Lars Ramme Nielsen, der er chef for turisme og oplevelsesøkonomi hos Dansk Erhverv.

Udmeldingen kommer, efter at Frank Jensen (S) i et interview til Berlingske forklarede, hvorfor han længe var tavs om reglen, der trådte i kraft sidst i maj.

»Man skal forstå, at jeg er socialdemokrat og næstformand i Socialdemokratiet. Jeg bruger rigtig meget det, at jeg har adgang til regeringens medlemmer, og det gjorde jeg fra første færd,« forklarer Frank Jensen.

Overborgmesteren valgte altså at forsøge at påvirke toppen af regeringen i stedet for at kritisere reglen offentligt.

»Der er ingen ministre, som har haft indflydelse på coronaindgrebene, som ikke ved, hvad jeg mente. Statsministeren ved det, erhvervsministeren ved det, finansministeren ved det. Det er klart, at jeg er nødt til i første omgang at se, om jeg kan påvirke mit eget parti gennem den post, jeg har som næstformand i partiet,« siger Frank Jensen.

Alligevel forblev reglen i kraft indtil august, og det betød at mange turister blev væk fra hovedstaden. Det gjorde ikke bare ondt på hotellerne, men også på de restauranter, barer og de mange andre, som normalt lever af turisterne. Først 12. august tog Frank Jensen i et tweet første gang direkte afstand fra reglen. Senere samme måned blev den helt afskaffet.

»Virksomhederne i Dansk Erhverv kan godt savne noget lokalpatriotisme på vegne af København. Det gælder fra folketingsmedlemmer valgt i København og fra overborgmesteren,« siger Lars Ramme Nielsen.

Han understreger, at Dansk Erhverv fortsat er meget forundret over reglen.

»Seksdagesreglen var fra start en forfejlet konstruktion, som gjorde skaderne unødigt store. Ikke kun blev de udenlandske gæster holdt ude. En solid hypotese til at forklare, hvorfor danskerne også blev væk, mens de for eksempel flokkedes om Aarhus, må være, at de blev skræmt væk fra at besøge deres hovedstad,« siger Lars Ramme Nielsen.

Ifølge Kristian Nørgaard – politisk chef i Horesta, brancheorganisation for hotel-, restaurations- og turisterhvervet – var der stor utilfredshed med reglen i branchen.

»Seksdagesreglen var enormt ødelæggende for vores erhverv. Det gav ingen mening, at vi som det eneste land lavede en regel om, hvor mange dage, man skal være et sted. Det gjorde, at de udenlandske turister ikke vidste, om man kunne komme ind, og det gav et kæmpe tab for virksomhederne,« siger Kristian Nørgaard.

Han siger, at Horesta gerne havde set aktive udmeldinger, mens reglen stadig gjaldt, men erkender, at processen kan have være svær for overborgmesteren.

»Det må være op til Frank Jensen at vurdere, om det var bedst at kæmpe for det internt eller eksternt. Vi opfordrede ham til at gå ud med det, fordi reglen både ødelagde virksomhedernes forretning og sendte mange ud i ledighed, og vi er rigtig glade for, at den nu er væk. Regeringen ville ikke af med den, og jeg godt forstå, hvis det var en svær kamp for Frank Jensen,« siger Kristian Nørgaard.

Ud over hotellerne er mange brancher ramt af coronakrisen. I Københavns Lufthavn har der fra marts til august været 86 procent færre passagerer, og det fald påvirker bredt København. Taxabranchen har oplevet mere end en halvering i omsætningen, mens turistbusserne har tabt 80 procent af salget. Også Københavns restauranter, nattelivet og eventbranchen er blandt de mange, som er presset til kanten af de mange forandringer.