Oliebranchens stærke dame får milliarder af Buffett til budkrig

Vicki Hollub, der leder det amerikanske olieselskab Occidental, er en af de få kvinder i toppen af den globale oliebranche. Hun har netop sikret sig en milliardinvestering fra Warren Buffett til at gå ind i en opkøbskrig med mægtige Chevron. På spil står dominansen over USAs skiferolieindustri.

Vicki Hollub er som chef for amerikanske Occidental Petroleum en af de få kvindelige topchefter i oliebranchen. Hun var blot 18 år, da hun første gang var på en olierig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Ritzau Scanpix

Det kræver mod og ressourcer at gå i clinch med en oliegigant, der er over fem gange større end én selv. Modet har Vicki Hollub, der er topchef for det amerikanske olieselskab Occidental. Og ekstra ressourcer har hun lige fået af superinvestoren Warren Buffett i form af en lovet investering på ti mia. dollar.

Pengene skal hun bruge til at styrke sine chancer for at komme igennem med et ambitiøst bud på olie- og gasselskabet Anadarko, der lige nu ser ud til at ville udvikle sig til en regulær opkøbskrig med oliegiganten Chevron.

Chevron havde ellers allerede fået bestyrelsen i Anadarko til at sige god for et købstilbud på 48 mia. dollar. Men med de ekstra ti mia. dollar fra Warren Buffett skønnes Vicki Hollub nu gode chancer for i stedet at overtale Anadarko til at tage imod hendes frieri på 55 mia. dollar.

Satsningen er kommet bag på mange, og ikke kun fordi Chevron er så meget større end Occidental. Det er også en høj pris at betale for Anadarko, hvis aktuelle markedsværdi ligger på knap 36 mia. dollar. Occidental selv er p.t. knap 43 mia. dollar værd.

Og Warren Buffett tager sig ikke billigt betalt for at stille med de ti mia. dollar, der vil give ham aktier i Occidental til et højt udbytte.

Warren Buffett, der står bag investeringsselskabet Berkshire Hathaway, har vakt opsigt med investeringen i Occidental Petroleum. Mange investorer er begyndt at vige uden om oliesektoren. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP / Ritzau Scanpix.

Men det er meget karakteristisk for den 59-årige Occidental-chef at trodse forventningerne. Vicki Hollub var som kvinde en sjældenhed på boreriggene, da hun startede i Occidental i 1980erne, og hun er også i dag en sjældenhed i oliebranchen som en af de få kvindelige topchefer.

Samtidig har hun en underspillet og uprætentiøs stil, der måske har gjort det let at undervurdere hende, som en bekendt for nylig udtalte til Financial Times.

Da hun for tre år siden satte sig i chefstolen, begyndte hun midt i et større prisdyk på råolie, der i 2016 var med til at udløse et underskud på godt en halv milliard dollar. Men allerede året efter havde hun – meget bevidst uden at fyre en eneste medarbejder – vendt forretningen til et milliardoverskud.

Det er ikke mindst hentet i Permian Basin, et område på tværs af delstaterne Texas og New Mexico i det sydvestlige USA, der er landets største olieregion og hjertet i den skiferolierevolution, som har gjort USA til verdens største producent af olie.

Det er også her, at årsagen til interessen for at vriste Anadarko fri af Chevrons frierier skal søges. I forvejen er Occidental vokset til den største producent i Permian Basin, men med Anadarko vil selskabet kunne fordoble sin olie- og gasproduktion.

Vicki Hollub

»Vi vil være selskabet, der producerer den sidste tønde olie.«


Endelig har Hollub været langt mere fremtrædende end mange af sine kolleger med at gå ind i, hvordan olie- og gassektoren kan være med til at takle klimaforandringer. Hun ser CO2-indfangning og lagring som en essentiel opgave, der samtidig også kan blive et fremtidig forretningsområde, da CO2 ved at blive pumpet ned i undergrunden også kan bruges til at hive olie op, der for bare få år siden var svært tilgængelig.

Målet er at gøre Occidental CO2-neutral, så den olie, der hives op, frigiver mindre CO2 end den CO2, der lagres i undergrunden for at hente olien op, udtalte hun tidligere på året til Financial Times.

»Vi vil være selskabet, der producerer den sidste tønde olie.«