Analyse: OPEC skærer i olieproduktionen

På sidste uges møde blev OPEC og Rusland enige om at reducere olieproduktionen, hvilket gav et lille løft til oliepriserne. Sammenholdet i alliancen er dog under pres, og i kulissen truer både præsident Trump og de amerikanske producenter af skiferolie.

OPEC-landene, der holdt møde i Wien i sidste uge, styres af Saudi-Arabien, der for tiden gør alt for at tækkes præsident Trump. Det har sat alliancens sammenhold under pres. Foto: Joe Klamar/ AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE KLAMAR

Sidste uges møde blandt de olieproducerende lande (OPEC) i Wien endte med en aftale om at begrænse olieproduktionen med i alt 1,2 millioner tønder om dagen. OPEC-landene skal nedsætte sin produktion med 800.000 tønder om dagen, mens samarbejdslandene (primært Rusland) skal nedsætte med 400.000.

Efter en dag med mange skiftende meldinger fra OPEC-kilder kom beslutningen som lidt af en overraskelse for oliemarkedet, og prisen på Nordsøolie steg med over fem pct. til godt 63 dollar pr. tønde. Det er dog fortsat 27 pct. lavere end toppen i begyndelsen af oktober.

Beslutningen var også en overraskelse, fordi de saudiske myndigheder fortsat er meget opmærksomme på ikke at fornærme den amerikanske præsident: Trump har gjort det meget klart, at han ikke ønsker højere oliepriser, snarere tværtimod. Beslutningen vil derfor højst sandsynligt udløse vrede præsidentielle tweets.

Både Saudi-Arabien og Rusland øgede olieproduktionen markant henover sommeren i et forsøg på at bremse de daværende stigninger. Det er lykkedes over al forventning, da der samtidig opstod øget usikkerhed om den globale vækst og bekymring over, hvor meget den amerikanske centralbank har tænkt sig at hæve renterne. Desuden har USA givet langt flere undtagelser i sanktionerne over for Iran. Det betyder, at iransk produktion og eksport er faldet mindre end forventet. Iransk olieproduktion faldt med en halv million tønder frem til oktober – før den seneste runde sanktioner trådte i kraft.

Oliepriserne er også blevet trykket af det kraftige spring i den amerikanske olieproduktion. Drevet af skiferolie er den amerikanske produktion den højeste nogensinde, og olielagrene er steget kraftigt siden august. Det skyldes blandt andet, at kinesiske købere i en periode holdt sig væk som følge af usikkerhed om handelskrigen. Kina har ikke indført straftold på amerikansk olie, og med handelsvåbenhvilen fra Buenos Aires må det forventes, at de kinesiske indkøb vil stige yderligere. Amerikansk olieeksport har allerede slået alle rekorder her i begyndelsen af december.

Hvem er din ven?

OPEC-landene står i et permanent dilemma i forhold til de amerikanske producenter. Skiferindustrien er kendetegnet ved hurtigt at kunne tilpasse produktionen, så hvis oliepriserne stiger som følge af lavere produktion i OPEC, risikerer man, at amerikanske producenter øger produktionen yderligere. Så er man lige vidt med priserne, men OPEC vil have afgivet markedsandele til USA. Det er der ingen i OPEC, der er interesserede i. Vi forventer, at produktionen af skiferolie vil falde lidt mod årsskiftet som en forsinket reaktion på efterårets fald i oliepriserne, men det er ikke nødvendigvis et længerevarende fald.

Saudi-Arabiens loyalitet over for Washington har sat sammenholdet i OPEC på en alvorlig prøve. De saudiske sikkerhedspolitiske interesser er ikke nødvendigvis altid sammenfaldende med de øvrige producenters økonomiske interesser og er det for tiden slet ikke. Det er nok også i det lys, at beslutningen om en reduktion af produktionen skal ses.

Qatars udmeldelse af OPEC er ikke hverdagskost, og der er i forvejen en kold krig mellem Saudi-Arabien og det andet vigtige OPEC-land Iran. Saudi-Arabien har nok måttet vælge mellem pest og kolera: tækkes den amerikanske præsident og risikere mere opløsning i OPEC, eller bevare OPEC-familien og udsætte sig for Trumps vrede.

Der ser umiddelbart ud til, at man har valgt den sidste løsning, men kun de kommende måneder vil vise, om saudierne også har tænkt sig at overholde den nye aftale. Den samlede reduktion bliver ikke offentliggjort på enkeltlande, hvilket gør det endnu vanskeligere at overvåge implementeringen.