Norges stenrige oliefond dropper olie- og gasselskaber

Norges oliefond vil mindske risikoen ved udsving i olieprisen og vil derfor sælge sine olie- og gasaktier.

På billedet er en olieplatform fra Equinor - det tidligere Statoil - i Johan Sverdrup-feltet i Nordsøen. (Arkivfoto) Nerijus Adomaitis/Reuters Fold sammen
Læs mere

Norges stenrige oliefond vil sælge sine aktier i olie- og gasselskaber.

Det er den norske regering, der har taget beslutningen. Det skal gøre norsk økonomi mindre følsom over for udviklingen i olieprisen.

Det skriver flere udenlandske medier - herunder erhvervsmediet E24.

Mandatet gælder selskaber, der direkte beskæftiger sig med udvinding af olie og gas. Det gælder selskaber som Shell, Exxon, Chevron og BP.

Fonden vil fortsat kunne eje aktier i selskaber, der arbejder i oliesektoren.

Det gælder for eksempel selskaber, der udlejer borerigge - som danske Maersk Drilling - eller laver reparationer på olieskibe.

»Målet er at gøre vores samlede formue mindre sårbar over for et varigt fald i olieprisen,« siger finansminister Siv Jensen i en meddelelse.

Beslutningen fra regeringen følger en anbefaling, som Norges Bank, landets centralbank, kom med i 2017.

Meldingen blev dengang tiljublet af miljøorganisationerne, selv om den ikke skyldtes klimahensyn, men udelukkende, at Norges økonomi var for eksponeret mod oliebranchen.

Oliefonden er verdens største investeringsfond. Fondens formue er bygget op af penge tjent på olie.

I dag har fonden samlet 8920 milliarder norske kroner under forvaltning fordelt på aktier, obligationer og ejendomme. Den ejer aktier i 9158 selskaber i 73 lande.

/ritzau/