Østrig går selv videre med Google-skat

Fra næste år kommer Google, Facebook, Amazon & Co. til at betale særskilt ekstraskat i alpelandet, efter at fælles EU-skat faldt til jorden tidligere på ugen.

Den østrigske finansminister Hartwig Löger indfører Google-skat fra næste år, uanset at resten af EU ikke er med. Foto:Bundesministerium für Finanzen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google, Amazon, Facebook, Alibaba og de øvrige teknologigiganter kommer til at bidrage til skattekassen i Østrig fra 2020, uagtet at EU-landene ikke kunne nå til enighed om fælles regler.

Det fastslår den østrigske finansminister, Hartwig Löger fredag.

Alle internationale selskaber, som arbejder digitalt og har en omsætning på over 750 millioner euro, heraf mindst ti millioner i Østrig, kommer til at lægge tre procent af deres onlineomsætning i den østrigske statskasse. Det gælder også selskaber som kørselstjenesten Uber og udlejningstjenesten Airbnb, siger ministeren.

»Bruxelles har fejlet på digital skat. I Østrig vil vi indføre den, fordi vi ikke længere vil lade os holde tilbage af tvivlerne. Med den nationale, digitale skat leverer vi svaret på mangelen på skatteretfærdighed mellem den traditionelle og den digitale økonomi,« sagde Hartwig Löger.

Andre lande går også enegang

EUs finansministre mødtes 12. marts i Bruxelles men kunne ikke blive enige om at løse det problem, som de alle er enige om findes.

Også Frankrig, Italien, Storbritannien og Spanien agter på egen hånd at indføre den særlige beskatning, hvorimod de nordiske lande og Irland har været imod og har dermed blokeret for en EU-aftale. De ønsker i stedet en global aftale gennem den økonomiske samarbejdsorganisation, OECD – et arbejde, der ifølge den franske finansminister, Bruno Le Maire, skrider fremad. Le Maire har været blandt de varmeste fortalere for en hurtig EU-løsning på at tvinge giganterne til at afregne skat af deres omsætning i de enkelte lande frem for som nu af omsætningen.

Omsætningen bliver nemlig typisk bogført i det land, hvor selskabets europæiske hovedsæde ligger. Det er typisk Irland eller Luxembourg, hvor selskabsskatten er lavere, og selskaberne dermed skal betale mindre i skat. Oveni kommer så de særskatteaftaler, som navnlig EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager har haft kik på, og som bl.a. har kostet Apple en ekstraskat på nærved 100 milliarder kroner til den irske statskasse.

Ifølge finansminister Eugen Teodorovici fra Rumænien, som i dette halvår står i spidsen for EU, vil EU tage fat i beskatningsspørgsmålet igen, hvis OECDs planlagte reform bliver forsinket.