Nyt skyts til ATPs millionsag mod KMD

Rapport viser, at nyt pensionssystem fortsætter med at gøre pensionskassen afhængig af en af landets største IT-leverandører. Det underbygger ATPs trussel om en trecifret millionerstatning.

Størstedelen af et nyt pensionssystem fra KMD består af software, som KMD selv har udviklet - stik mod kontrakten, for dermed er ATP, som skal bruge det 15 måneder forsinkede system, bundet til KMD fremover. Arkivfoto: KMD Fold sammen
Læs mere

Pensionskassen ATP får nu yderligere skyts til sin bebudede retssag mod IT-giganten KMD. En ny rapport viser nemlig, at størstedelen af softwaren i et nyt pensionssystem, som KMD er stærkt forsinket med, ikke som aftalt er standardkomponenter, som enhver IT-leverandør vil kunne levere og bygge videre på, men derimod udviklet af KMD selv, så ATP stavnsbindes til det tidligere Kommunedata. ATP har truet KMD med at ophæve kontrakten og kræve en trecifret millionerstatning.

Det skriver TV 2, som har fået indsigt i en rapport, som ATP og KMD i fællesskab har bestilt hos den tyske softwaregigant SAP og konsulenthusene Software Improvement Group og PA Consulting for at få øjne udefra til at se på kernen i striden.

Kommuner i gang med at finde ny leverandør

Det nye IT-system, Social Pension, skal afløse gamle KMD-systemer, som Udbetaling Danmark, der administreres af ATP, hurtigst muligt ønsker sendt til de evige IT-marker. Men KMD tjener store penge hver måned på, at de gamle systemer er nødt til at køre videre, fordi man er forsinket med de nye, der skal afløse dem.

Samme problemstilling har landets kommuner, der nu har mistet tålmodigheden og nu har sat gang i at finde en anden leverandør til det grundsystem, som en række andre nye IT-systemer leveret af andre IT-selskaber skal bygge videre på. Kommunerne bebuder samtidig erstatningskrav i mange hundredmillionersklassen. Kommunerne må også hver måned betale videre til KMD for at holde gamle systemer kørende, som skulle have været skrottet som led i udskiftningen, der skal barbere mindst 25 procent af kommunernes IT-budgetter, når de slipper ud af KMDs vold. Kommunerne anslår selv, at de indtil nu har betalt en ekstraregning på 1,5 milliarder kroner til KMD.

Social Pension er lige nu 15 måneder forsinket fra KMD. Det samme er kommunernes nye grundsystem, Støttesystemerne.

KMDs topchef vil ikke kommentere

KMDs topchef, Eva Berneke, vil ikke kommentere den nye sag over for TV 2, men KMDs kommunikationschef, Christoffer Hellmann, skriver til TV 2, at KMD ikke er enig i vurderingen af, »at systemet ikke lever op til kontrakten i forhold til brugen af standardkomponenter«.

KMD har lagt sig ud med kunder på mange flere fronter. Forleden rev A-kassen FTF-A med 140.000 medlemmer sin kontrakt med KMD i stykker og skiftede til konkurrenten Netcompanys A-kassesystem.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har lagt sag an mod KMD og kræver 692 millioner kroner for det skrottede inddrivelsessystem EFI, der aldrig kom til at virke.

KMD ejes af den amerikanske kapitalfond Advent International, der købte selskabet i 2012, samt Sampension. KMD arbejdede med at ville børsnoteres, men de mange møgsager har ødelagt udsigterne for IT-giganten, der har hovedsæde i Ballerup.

 

LÆS MERE