Nykredit-topchef: Boligejeres lånevalg vil ramme vores indtjening

Boligejernes gennemsnitlige bidragsbetaling i Nykredits datterselskab Totalkredit er den laveste i mere end fem år. »Den lavere bidragsprocent vil selvfølgelig slå igennem i indtjeningen,« siger Nykredit-topchef Michael Rasmussen, der sætter sin lid til vækst.

Michael Rasmussen, koncernchef i Nykredit, kommer til at mangle indtjening på bidragssatser, men glæder sig over, at mange vælger fastforrentede lån, da det giver en lavere risiko i balancen hos Nykredit. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Vi har været vidne til historisk store konverteringsbølger i år. Boligejere og virksomheder har især lagt deres fastforrentede lån om til en lavere rente, hvilket har givet travlhed hos realkreditinstitutterne.

Tirsdag har landets største låneudbyder af realkreditlån, Nykredit, opjusteret sine forventninger for anden gang i år. Realkreditkæmpen venter nu et forretningsresultat for hele året på 7,75 til 8,25 mia. kroner, hvilket er 1,25 mia. kroner mere end ved indgangen til året.

»På realkreditområdet kan vi se, at vi er vokset meget og har vundet markante markedsandele. Det skyldes især en stor tilgang af kunder. Samtidig har det været et travlt konverteringsår, hvor vi har hjulpet mange kunder over i 30-årige fastforrentede lån,« siger Michael Rasmussen, topchef i Nykredit.

Han glæder sig på ene side over, at boligejere i stor stil foretrækker fastforrentede lån fremfor flekslån, så de ikke bliver overrasket af pludselige rentestigninger og i yderste konsekvens må gå fra hus og hjem.

»Det er godt for både kunderne, samfundet og statskassen. Det er også godt for os, da vi får en lavere risiko i vores balance,« siger Nykredit-direktøren.

Men medaljen har en bagside set med Nykredit-briller.

»Lavere bidragsprocent vil selvfølgelig slå igennem«

Boligejere betaler mindst i bidrag (løbende gebyr) for et fastforrentet lån med afdrag, og mest i bidrag for et variabelt lån uden afdrag.

Samtidig udbetaler Nykredits datterselskab Totalkredit som landets eneste foreningsejede realkreditselskab, penge tilbage til kunderne i såkaldte kundekroner, hvilket sænker deres bidragsbetaling. I dag betaler kunderne i gennemsnit 613 kroner i bidrag om måneden for hver million kroner, de har lånt. Det er det laveste niveau i mere end fem år.

»Den lavere bidragsprocent vil selvfølgelig slå igennem i indtjeningen, men hvis vi forsætter vores vækst, kan det kompensere for det,« siger Michael Rasmussen.

Mange danskere har allerede lån med en rente på en pct. og en løbetid på 30 år. Hvordan vil I skabe vækst i realkreditudlånet i fremtiden?

»Vi skal fortsætte med at have nogle stærke koncepter samt høste det fulde potentiale af vores foreningsejerskab. Det skal redde os igennem, og det tror jeg, at det kan. Vi kan se, at rigtig mange kunder gerne vil være kunder i et foreningsejet institut, og vi kan også give dem kontante fordele – netop fordi vi er foreningsejet.«

Klar med kapital

I årets første tre kvartaler steg Totalkredits udlån med 50 mia. kroner til 722 mia. kroner, svarende til en stigning på 7,4 pct., og nu har flere end 814.000 boligejere lån i Totalkredit. Michael Rasmussen drømmer dog om at øge antallet af kunder yderligere ved at styrke Totalkredit-samarbejdet, der består af 56 banker, sparekasser og andelskasser.

Michael Rasmussen, koncernchef i Nykredit

»Samtidig skal det være en god forretning, og det har det vist sig at være.«


Tidligere har Nykredit som en rig onkel købt aktier i blandt andet Ringkjøbing Landbobank og Vestjysk Bank, hvilket indtil videre i år har vist sig at være en indbringende forretning. Handels-, beholdnings- og øvrige indtægter steg til 1.164 mio. kr. mod 354 mio. kroner i de første tre kvartaler af 2018. Beholdningsindtjeningen var i årets første ni måneder markant højere end i samme periode sidste år, hvilket skyldes kursstigninger på beholdningen af blandt andet danske bankaktier i første halvår 2019.

Hvis Nykredits partnere måtte ønske det, står Michael Rasmussen klar med mere kapital under givne forudsætninger.

»Vi har en strategi om at hjælpe vores partnere til at blive stærkere, og hvis der er kapitaludfordringer, og nogle klare forudsætninger er opfyldt, har vi ingen problemer med at bidrage sammen med andre til at skabe nogle fornuftige kapitalløsninger. Men samtidig skal det være en god forretning, og det har det vist sig at være,« siger han.