Finanstilsynet har politianmeldt Nykredit

Nykredit er blevet politianmeldt af Finanstilsynet for muligt markedsmisbrug. Nykredit er uenig i politianmeldelsen, der går på, at én medarbejder skulle have udvist »en mistænkelig adfærd«.

Nykredit præsenterer tirsdag morgen regnskab for tredje kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted

Nykredit er blevet politianmeldt af Finanstilsynet for muligt brud på markedsmisbrugsforordningen. Det oplyser realkreditselskabet i en meddelelse.

Kernen i politianmeldelsen er ifølge Nykredit, at Nykredit Markets i løbet af første halvår af 2018 gennemførte flere hundrede handler i to specifikke aktier. Finanstilsynet vurderer ifølge selskabet, at en medarbejder i Nykredit Markets i ni særlige tilfælde har udvist »en mistænkelig adfærd«.

Mere præcist skulle det være Finanstilsynets opfattelse, at medarbejderen i de tilfælde indlagde ordrer på fondsbørsen Nasdaq Copenhagen på en måde, der fik en såkaldt market maker-algoritme til at forhøje kurserne.

Herefter annullerede medarbejderen i hvert af de ni tilfælde sin senest indlagte købsordre for efterfølgende at gennemføre en salgsordre på samme kurs som den netop annullerede købsordre.

Nykredit afviser

Medarbejderen skulle alene have lagt ordrer ind på Nasdaq Copenhagen for at frembringe en reaktion fra algoritmen, så medarbejderen efterfølgende kunne udnytte den reaktion til at opnå en økonomisk fordel for Nykredit Bank. Finanstilsynet har opgjort Nykredit Banks samlede fordel fra disse ni handler til 4.425 kroner.

Nykredit mener ikke, at der er sket lovbrud.

»En grundlæggende forudsætning for et lovbrud er, at medarbejderen, der indlagde ordrerne, vidste, at der på de to pågældende aktier var tilknyttet en market maker-algoritme. Dette vidste medarbejderen ikke og kan således ikke have haft til hensigt at udnytte algoritmen. Market maker-ordningen, som algoritmen var en del af, var ikke blevet offentliggjort,« skriver selskabet i meddelelsen.

Samtidig reagerede algoritmen »i lange perioder« ifølge Nykredit ikke på en måde, der gav medarbejderen mulighed for at gennemskue, at den eksisterede. Og så hæfter Nykredit sig også ved den relativt begrænsede gevinst, som medarbejderen har fået ud af det påståede lovbrud.

»Endelig har det sandsynligheden imod sig, at en medarbejder i Nykredit Bank bevidst ville vælge at overtræde reglerne for markedsmisbrug for at sikre Nykredit Bank en gevinst på samlet 4.425 kroner. Nykredit Bank ser frem til at forklare sagens detaljer for politiet.«