Nykredit hæver forventninger med en milliard kroner på samme dag, hvor flere kunder skal betale minusrenter

Særligt Nykredits bankforretning har fået massiv medvind, og derfor opjusterer koncernen nu forventningerne til 2021. Opjusteringen sker på den samme dag, hvor tusindvis af bankkunder bliver ramt af negative renter.

Nykredit-topchef Michael Rasmussen kan især glæde sig over resultatudviklingen i Nykredit Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nykredit har så meget medvind, at finanskæmpen skruer op for milliardforventningerne.

Det sker på samme dag, 1. juli 2021, som en ny grænse for negative renter træder i kraft. Fra i dag skal privatkunder betale for at have penge stående i Nykredit Bank, hvis de har indlån for over 100.000 kroner.

Den foreningsejede Nykredit-koncern forventer nu et overskud før skat på mellem 8,25 og 8,75 milliarder kroner i 2021 mod en tidligere forventning på mellem 7,25 og 7,75 milliarder kroner.

Ifølge Nykredit bunder opjusteringen i stor aktivitet og tilfredsstillende vækst i forretningen, fortsat lave nedskrivninger på udlån samt en fortsat gunstig udvikling i andet kvartal på både beholdningsindtjeningen og derivatporteføljen.

»De positive takter fra starten af året er fortsat hen mod sommeren, og vi ser både et dansk erhvervsliv og et boligmarked, som generelt er i god gænge,« udtaler Michael Rasmussen, koncernchef i Nykredit, i en selskabsmeddelelse i forbindelse med opjusteringen.

Skruer mest op for forventninger til bankforretning

Sidste år satte Nykredit 2,1 milliarder kroner til side til at dække fremtidige tab som følge af coronakrisen, men finanskæmpen har endnu ikke tabt en krone.

»Samtidig ser vi en tilfredsstillende udvikling i aktivitet og tilgang af kunder i både Nykredit Bank og Totalkredit, og bevægelserne i de finansielle markeder er fortsat gunstige,« udtaler Michael Rasmussen.

Opjusteringen er fordelt på Nykredit Bank, hvor forventningerne til årets resultat før skat hæves med 700 millioner kroner, mens forventningerne til landets største realkreditinstitut, Totalkredit, hæves med 300 millioner kroner.

Nykredit-topchefen har ikke yderligere at tilføje til selskabsmeddelelsen, oplyser presseafdelingen.

Strid om minusrenter

Ligesom en række andre banker har Nykredit valgt at sænke grænsen for, hvornår private skal betale negative renter på indlån til 100.000 kroner. Den tidligere grænse var 250.000 kroner.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har de seneste måneder langet hårdt ud efter bankernes minusrenter. Han finder det grådigt, at bankerne opkræver penge fra flere og flere danskere med penge på bogen.

Ministeren har ad flere omgange truet med indgreb, hvis banker sætter beløbsgrænsen længere ned end 100.000 kroner.

»Heldigvis er vi ikke under en grænse på 100.000 kroner endnu. Hvis det sker, vil jeg indkalde de af Folketingets partier, der viser interesse for at tage det her alvorligt,« sagde Simon Kollerup på et samråd i sidste uge.

Simon Kollerups angreb på bankerne har fået kritik for at være populistisk af flere borgerlige partier og banker.

Tilbage i maj opfordrede blandt andre Michael Rasmussen, der også er næstformand i bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, erhvervsministeren til at blande sig uden om bankernes priser.

»I bund og grund sætter vi som private virksomheder selv vores priser og vilkår, og man må vel have forståelse for, at ingen virksomheder på den lange bane kan sælge hovedprodukter til under indkøbsprisen. På et eller andet tidspunkt bliver man nødt til at gøre noget ved det,« sagde Michael Rasmussen.