Nye sikkerhedsproblemer hos Facebook: Millioner af adgangskoder er gjort læsbare

Flere millioner adgangskoder kan være gemt i læsbare formater, der blandt andet kan læses internt i virksomheder. Facebook mener at have rettet op på fejlen.

Facebook identificerede problemet med de læsebare adgangskoder under en rutinemæssig sikkerhedsundersøgelse i januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Luong Thail Linh/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook er havnet i en sag, der kan resultere i endnu en skandale.

Flere hundrede millioner af brugeres adgangskoder er blevet ulovligt gemt internt i et læsbart format. Et format, der blandt andet kan læses internt i virksomheder.

Det oplyste Facebook torsdag ifølge Financial Times.

Verdens største sociale netværk skrev i et blogindlæg, at selskabet i en rutineundersøgelse i januar havde fundet fejlen i sine interne datalagringssystemer og tilføjede, at selskabet nu havde løst problemet.

»Fejlen fik straks vores opmærksomhed, fordi vores login-systemer er designet til at maskere adgangskoder ved hjælp af teknikker, som gør dem ulæselige,« sagde Pedro Canahuati, direktør for teknik, sikkerhed og privatliv hos Facebook i blogindlægget.

Ifølge Financial Times blev indlægget offentliggjort kort tid efter et opslag fra en journalist, der beskæftiger sig med cybersikkerhed, der rapporterede om fejlen. Ifølge mediet skulle han have henvist til en kilde fra Facebook, der havde oplyst til ham, at Facebook med stor risiko kunne have gjort mellem 200 og 600 millioner adgangskoder søgbare.

Facebook hævdede at have utilsigtet gemt adgangskoder af forskellige omstændigheder, blandt andet hvis de modtog oplysninger om, at en brugers app gik ned.

Ingen mistanke om misbrug

Ifølge Pedro Canahuati er der ikke fundet beviser på, at adgangskoderne var blevet misbrugt internt, eller at andre havde fået adgang til dem.

Dog vil Facebook gå i gang med at underrette de berørte brugere af sikkerhedsmæssige årsager. Ifølge Facebook drejer det sig om flere millioner brugere, der benytter Facebook Lite - en version, der anvendes af personer i områder med begrænset forbindelse til internet. Men også almindelige Facebook-brugere er berørte, samt Instagram-brugere, der bruger Facebook til fotodeling.

Sagen vil yderligere øge bekymringerne om privatlivets fred for brugerens oplysninger, lyder det.

Færre danskere brugte Facebook i 2018 end året før. I 2017 var 81 procent af danskerne dagligt på Facebook, men i 2018 var tallet faldet til 73 procent, viser tal fra DRs årlige kortlægning.