Nye ejere af dansk radio-/TV-net har penge med til opkøb

Teracom, som tidligere ejede Boxer og står for DAB-radionettet, er blevet overtaget af europæisk kapitalfond, der vil udvide og henter konkurrents tidligere topchef ind som bestyrelsesformand.

Med nye, pengestærke ejere i ryggen skal administrerende direktør Martin Løbel udvide Teracoms forretning i Danmark med basis i det landsdækkende radio-/TV-sendenet. Foto: Teracom Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske radio-/TV-sendenet har skiftet hænder, og de nye ejere styrker nu ledelsen og gør klar til at udvide forretningen i Danmark, blandt andet gennem opkøb.

Sent fredag overtog den europæiske kapitalfond Agilitas ejerskabet af Teracom fra den svenske stat, efter at konkurrencemyndighederne godkendte handelen, som blev offentliggjort 29. oktober, men som der ikke offentligt er sat pris på. Samtidig indtræder den tidligere topchef for det danske bredbåndsselskab Nianet, Rasmus Helmich, som ny bestyrelsesformand i Teracom, mens Nianets tidligere finansdirektør, Søren Fæster, fra januar 2019 overtager pengekassen hos Teracom, der dermed får to kendere af det danske marked med om bord.

Teracom driver det landsdækkende net med 34 op mod 100 meter høje radio-/TV-master og har desuden 3.500 kilometer fibernet, som knytter sendemaster og datacentre sammen. Teracom driver også det danske DAB-radionet og ejede indtil efteråret 2017 desuden TV-udbyderen Boxer, som energiselskabet SE/Sydenergi købte.

Klar til opkøb og flere medarbejdere

De nye ejere har penge med til at udvide og købe op for.

»Med vores nye ejere i ryggen får Teracom for alvor styrket sine muligheder for at sætte fart på udviklingen på flere lovende områder med udvidede investeringer. Vi gør os overvejelser om at vokse ved at tilkøbe aktiviteter, og vi har selv infrastruktur og kompetencer, som skal sættes i spil. Der er sat penge af til investeringer, men det er fuldstændigt åbent, så vi kan accelerere sag for sag, når mulighederne opstår,« siger Martin Løbel, administrerende direktør for Teracom, der fortsætter på posten, som han har beklædt siden maj 2015.

Teracom har i øjeblikket 70 medarbejdere. Nu skal der udvides.

»Ja, vi har planlagt ansættelser - en ikke uvæsentlig udvidelse - som led i at understøtte nye forretningsområder,« siger Martin Løbel uden at ville sætte nærmere tal på.

Missionskritisk infrastruktur og Tingenes Internet

Teracom satser samtidig på at få fat på flere opgaver med såkaldt missionskritisk infrastruktur.

»Vi overtog omkring 1. oktober driften af Falcks radionet, der bruges ved bekæmpelse af brande i Danmark, som et skridt på vejen og går efter at vinde ordren på det nye, danske beredskabsnet, når det kommer i udbud, formentlig i 2019,« forklarer Teracom-topchefen.

Han har fået et par håndfulde af de større kommuner ind som kunder på »Tingenes Internet«, hvor milliarder af dimser og dingenoter skal kobles på nettet og kunne levere målinger og data.

»De har brug for netforbindelse, så der kan samles data ind på en billig måde fra sensorer. På mobilnettet bliver teknologierne for dyre. Særligt affaldsløsninger, indendørs klimamålinger, energiovervågning og måleraflæsning af el, vand, pumper og fjernvarme er i fokus. Vi hjælper kommunerne med at bygge net, og vi etablerer selv dækning fra vores høje master og har allerede etableret udendørs dækning i hele Storkøbenhavn,« siger Martin Løbel.

Omlægninger af TV-kanaler på vej

Kerneforretningen er dog stadig radio-/TV-nettet.

»Vi er i fuld gang med ombygningen af sendenettet, så det er klar til 2020, hvor 700 megahertzfrekvenserne fremover skal bruges til mobilt bredbånd. Det betyder, at danskerne i løbet af 2019 skal genindstille deres TV-kanaler, i enkelte tilfælde to gange, på grund af omlægningen, men efter ombygningen fortsætter DR, TV 2-regionerne, lokal-TV og Boxer med at anvende sendenettet som hidtil,« understreger Teracom-direktøren.