Canal Digital sikrer bedre TV-billeder med jordforbindelse

Bolig- og antenneforeninger kan droppe paraboler og gittermaster, fordi TV-signalet med ny aftale nu kommer gennem fibernet.

Canal Digital har indgået aftale med ejeren af det danske radio-/TV-net, Teracom, som nu skal sikre, at TV-signalerne når ud til antenne- og boligforeninger i bedre kvalitet. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er udsigt til TV-kanaler i bedre billedkvalitet i en række bolig- og antenneforeninger i Danmark og færre paraboler i landskabet, efter at TV-leverandøren Canal Digital fremover vil bruge ejeren af det danske TV- og radiosendenet, Teracom, til at levere sine TV-kanaler til kunderne.

Canal Digital, der ejes af den norske telegigant Telenor, har indgået aftale med Teracom, således at at TV-signaler til bolig- og antenneforeninger fremover bliver leveret gennem Teracoms fibernet i jorden frem for gennem luften. Dermed kan mange bolig- og antenneforeninger fjerne de paraboler, gittermaster og satellitmodtagere, som hidtil har været nødvendige for at kunne modtage TV-signalerne.

Fibernettet har desuden større kapacitet end den luftbårne modtagelse. Det betyder, at billedkvaliteten på TV-kanalerne kan blive højere, hvilket er afgørende, efterhånden som stadig flere danske hjem får større fladskærmsfjernsyn. Det kræver, at TV-billederne modtages i en højere opløsning med flere billedpunkter eller pixler, så kanalen ikke fremstår grynet, når skærmen er så stor.

For Canal Digital, der er Danmarks sjettestørste TV-leverandør, betyder aftalen, at der kan spares penge på bl.a. udstyr, mens Teracom med aftalen sikrer sig en endnu mere solid position som distributør af signaler i Danmark.

Teracom, som tidligere ejede TV-leverandøren Boxer og står for DAB-radionettet, blev i november 2018 overtaget af den europæiske kapitalfond Agilitas, der købte selskabet af den svenske stat. Teracom ejer radio-/TV-sendenettet med de op mod 100 meter høje master og har desuden 3.500 km fibernet i Danmark, som knytter sendemasterne og Teracoms datacentre sammen.