Nye detaljer om Bech-Bruuns rolle i udbyttesag: »Det er skamløst«

Her er de vigtigste ting, du skal vide fra morgenstunden. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Et af Danmarks største advokatfirmaer, Bech-Bruun, gik for langt, da det rådgav en tysk bank, som blev en af hovedaktørerne i den formodede milliardsvindel med udbytteskat. Det fastslår to eksperter overfor Politiken og DR Nyheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Godmorgen,

Og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik, hvor vi skal forbi en dansk startup med Lars Seier Christensen og Casper Christensen i ryggen, der nu gør klar til en børsnotering, ligesom der er nyt om advokatfirmaet Bech-Bruuns rolle i den såkaldte udbyttesag.

Men vi begynder overblikket med SAS, der nu flyver ind i klimakampen.

1
SAS kaster sig ind i klimakampen: »Vi erkender, at vi har et ansvar«

Skandinaviens suverænt største flyselskab, SAS, kaster sig nu ud i en stor klimaoffensiv, som ifølge selskabet skal kickstarte arbejdet med at trække flyindustrien i en grøn retning.

Offensiven – nedfældet i en »Klimastrategi 2030« – samler virksomhedens initiativer for at nedbringe luftfartens CO2-udledning og ledsages af en klar opfordring til et mere gennemtænkt nationalt samarbejde for at få udviklingen op i fart.

»Som virksomhed spiller vi en ekstremt vigtig rolle i samfundet, og derfor tager vi også ansvar for det. Det betyder, at vi skal tænke meget seriøst over klimaudfordringen – og fortælle, hvad vi kan gøre, når vi nu ser, hvor alvorligt det bliver taget,« siger koncerndirektør Lars Sandahl Sørensen.

Målet for SAS – som har 30 mio. passagerer årligt, 800 daglige flyvninger i Skandinavien og en tredjedel af al lufttrafik fra Københavns Lufthavn – er at reducere CO2-udslippet med 25 pct. i 2030 sammenlignet med 2005.

Et fald, der skal ses i sammenhæng med, at antallet af passagerer er steget 20 pct. siden år 2005 og ventes fortsat at stige »mærkbart«. Læs mere her.

2
Ung iværksætter går på vækstbørs i Stockholm med Lars Seier og Casper Christensen i ryggen

Vi fortsætter i vores egne spalter, hvor man også kan læse, at den danske iværksættervirksomhed Nustay.com forbereder en kommende børsnotering på den svenske vækstbørs, Spotlight Stock Market.

Det sker, efter at en optagelse i Google Hotel Ads for alvor gav virksomheden luft under vingerne tilbage i november 2018.

»Vores KPI (key performance indicator, red.) begyndte virkelig at nå et niveau, hvor man bør rette fokus mod udelukkende at skalere virksomheden, hvilket vi så gjorde,« siger Mathias Lundø Nielsen, stifter og adm. direktør i Nustay.com.

Den danske serieiværksætter startede virksomheden for godt og vel fire et halvt år siden. Ambitionen var klar: Han skulle gøre det bedre end Booking.com og Expedia.

Det blev så til Nustay.com, der med 16,5 millioner svenske kroner i forhåndstegning vil på vækstbørsen. Virksomhedens mål er at rejse 30 millioner svenske kroner.

Den unge hotelportal har allerede siden 2014 rejst 34 millioner kroner fra flere fremtrædende investorer, blandt andre Lars Seir Christensen, tidligere direktør i Saxo Bank, mens komiker og skuespiller Casper Christensen via sin rolle som frontfigur for selskabet også sidder på en lille ejerandel.

 

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
Kontrakter sår tvivl om pensionsrådgiveres uvildighed

Selv om de på papiret er uvildige, kan pensionsmæglere fra landets næststørste pensionsmæglerfirma, Söderberg & Partners, score kassen, når de får danske virksomheder til at placere ansattes pensionspenge i en milliardfond, som Söderberg-koncernen selv driver fra et selskab i Luxembourg.

Det skriver Finans, som har haft adgang til interne kontrakter. Pensionseksperter og lønmodtagerorganisationen HK Privat slår alarm over kontrakterne i Söderberg & Partners.

»Det lyder som en smoking gun. Det er en sammenblanding af interesser, som vi slet ikke kan acceptere. Det er jo undergravende for troværdigheden til hele pensionssystemet, når en mægler kan tjene ekstra på at få helt almindelige lønmodtageres pensionsopsparing placeret i et bestemt produkt, som tilmed har vist sig at være et rigtig dårligt produkt,« siger Simon Tøgern, sektorformand i HK Privat, i til netmediet.

Hos Finanstilsynet vil man nu inddrage aflønningen i en undersøgelse af Söderberg, der allerede er i gang.

Söderberg & Partners afviser, at selskabets aflønning bryder loven.

4
Nye detaljer om Bech-Bruuns rolle i udbyttesag

Et af Danmarks største advokatfirmaer, Bech-Bruun, gik for langt, da det rådgav en tysk bank, som blev en af hovedaktørerne i den formodede milliardsvindel med udbytteskat.

Det fastslår to eksperter efter at have gennemgået Bech-Bruuns 14 sider lange rådgivning til den tyske North Channel Bank, som Politiken og DR er i kommet besiddelse af. En bank, der i 2014 var ganske ukendt i Danmark, men som i dag er kendt for at have en central rolle i den formodede svindel mod Skattestyrelsen, der har kostet den danske statskasse 12,7 milliarder kroner.

En række eksperter i udbytteskat og finansielle transaktioner har kigget på rådgivningen. De er enige om, at Bech-Bruun formentligt ikke har gjort noget ulovligt ved at rådgive den tyske bank, men mener samtidig, at advokatfirmaet skulle have holdt sig fra opgaven.

»Jeg tænker, at den her vurdering formentlig er juridisk korrekt og helt efter bogen, den kommer jo fra et af landets førende advokatfirmaer - men jeg tænker også, at det er skamløst,« siger Peter Løchte Jørgensen, professor i finansiering på Aarhus Universitet, til DR Nyheder.

Historien kommer samme dag, som Politiken også kan fortælle, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) er så utilfreds med Bech-Bruuns rolle i sagen om formodet svindel med udbytteskat, at han kræver pengene tilbage for den advokatundersøgelse af sagen, som Bech-Bruun gennemførte for Skatteministeriet i 2017. Det drejer sig om 3,5 millioner kroner.

Han mener, at advokatfirmaet var inhabilt da det påtog sig at lave advokatundersøgelsen af sagen om formodet svindel med udbytteskat for Skatteministeriet, fordi firmaet samtidig rådgav den tyske North Channel Bank om aktietransaktioner og refusion af dansk udbytteskat til amerikanske pensionsfonde, som minder en del om den model, der blev brugt til at svindle den danske statskasse fra 2012 til 2015.

Hos Bech-Bruun afviser managing partner Simon Evers Hjelmborg kritikken:

»Det er en meget grov beskyldning, at vi skulle have lukket øjnene for potentielle ulovligheder. Jeres eksperter har fundamentalt misforstået præmisserne for en legal opinion som den, vi leverede til den tyske bank«, siger han til Politiken.

Det bør investorerne holde øje med:

Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea Wealth Management, giver her tre bud på, hvad investorerne bør holde øje med i dag.

  • I dag får vi data, der giver lidt flere indikationer på temperaturen i den europæiske økonomi. Gårsdagens skuffende industriproduktion i Tyskland gør, at det fortsat er højt på investorernes agenda, og selvom nogle af de midlertidige negative effekter (fx bilsektoren) begynder at vende rundt, så ser det stadig svagt ud. Vi får tal for den franske industriproduktion her til morgen, og så får vi også handelsdata for Tyskland i december.
  • Kigger vi tæt på vores egen verden, får vi data for handelsbalancen i Danmark i december, og mod nord får vi BNP-tal for vores norske kammerater, mens vi i Sverige får tal for de svenske husholdningers forbrug.
  • På centralbankfronten taler Bullard fra den amerikanske Centralbank, og investorerne vil holde øje med, i hvilken grad og hvordan han bekræfter de seneste blødere og tålmodige skifte, som centralbankchef Powell lagde for dagen i sidste uge.

Markederne lige nu:

De asiatiske aktier dykker markant fredag, hvor investorernes bekymring for en større global økonomisk afmatning slår ud i lys lue, mens stemningen ingen hjælp får fra nogen form for positive tegn på en afslutning af handelsstriden mellem USA og Kina.

Den dystre stemning skyldes blandt andet USA's præsidents, Donald Trumps, bemærkning om, at han ikke har planer om at mødes med Kinas præsident Xi Jinping inden 1. marts for at nå frem til en handelsaftale.

Nikkei 225 -1,9
Topix -1,9
Hongkongs Hang Seng -0,5
China Shanghai Composite Lukket
China CSI 300 Lukket
Taiwan Taiex Lukket
Sydkoreas Kospi -1,2
Indiens BSE Sensex -0,5
Singapores STI -0,1
Sydney ASX 200 -0,5

Indeksværdi klokken 05.35 /ritzau/FINANS