Nu er der godt nyt til de rejsehungrende: Spies gør klar til at flyve

Spies er klar til at sende danskere på charterrejse allerede til sommer, siger rejsebureauets danske chef. Men Spies erkender, at de første ferierejser sandsynligvis først kommer til at ske til vinter.

Spies er allerede til sommer klar til at sende danskerne afsted på charterrejser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elvira Urquijo/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Imens flere i rejsebranchen frygter, at industrien kan være lagt ned i årevis som følge af coronakrisens indhug i rejselyst og mulige destinationer, så forbereder rejsefirmaet Spies sig nu på, at det kan være muligt at arrangere charterrejser allerede i sommer – og i hvert fald i løbet af vinteren.

Det slår den administrerende direktør, Jan Vendelbo, fast over for Berlingske.

»Vi holder os klar, og vi kan gøre det, hvis det bliver muligt,« siger han og peger på et muligt scenarie:

»Hvis Udenrigsministeriet siger, at det er sikkert at rejse til Mallorca, og Spaniens myndigheder siger det samme, har man et scenarie, hvor vi kan begynde at flyve. Det bliver selvfølgelig mindre end tidligere,« siger han.

Der er dog på nuværende tidspunkt ikke mulighed for, at danskerne kan få lov at rejse ud. Men regeringen, Dansk Industri (DI) og en række centrale aktører på luftfartsområdet er i forhandlinger om en plan, der kan bane vej for at få gang i luftfarten igen og indgå i en mulig genåbningsstrategi.

Det helt afgørende spørgsmål er at få undersøgt, hvordan man kan flyve, så det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Det kan være krav om mundbind, et tomt sæde mellem passagererne og flere andre tiltag.

Jan Vendelbo understreger, at Spies følger Udenrigsministeriets rejsevejledninger, der skal være i »grøn«, inden selskabet vil gå i gang med at flyve.

»Myndighederne i begge lande skal sige, at det er okay. Vi følger altid vejledningerne,« siger Jan Vendelbo.

Flere aktører mener, at det kan have lange udsigter, inden charterturisterne igen kan flyve. Er du uenig i det?

»Det kan godt have lange udsigter, men det kommer an på definitionen. Det kan godt være, at sommeren ikke bliver til noget. Men til vinter er jeg ganske sikker på, at der kommer noget trafik op at køre til f.eks. De Kanariske Øer, der er vældigt populære blandt danskerne,« siger han.

Spies blev i fjor solgt til den norske milliardær Petter Stordalen (Strawberry Group, Altor og TDR). Spies har sendt ca. 60 procent af sine medarbejdere hjem.

Mange krav

Der vil sandsynligvis komme en lang række krav til den rejsende, indtil der er en vaccine. Der kan blandt blive tale om, at alle flypassagerer skal tage en test inden rejsen. Det kunne f.eks. ske i Fælledparken i København, hvorefter den negative test skal fremvises i lufthavnen.

Lars Thykier, rejsebranchens direktør, sagde tirsdag til Berlingske, at de første rejser næppe bliver til en sandstrand i Spanien med en drink med paraply i hånden. Det er snarere en biltur til Harzen, der er på programmet i første omgang.

»Jeg håber på, at der kommer en åbning omkring juni, hvor vi måske kunne forestille os rejser til lande som Norge, Sverige eller Tyskland. Jeg tror, at man begynder i den nordlige del af Europa, og så vil det langsomt blive bredt ud til resten af Europa. Men det er meget svært at sige, fordi de, som skal modtage os, også skal være med på det. Men jeg tror ikke, at en biltur til Harzen er urealistisk omkring 1. juli,« siger Thykier.

Folketingets partier forhandler i øjeblikket om, hvilke dele af samfundet der kan blive en del af den såkaldte fase to af den gradvise genåbning af Danmark.

Regeringen har meddelt, at den forudser, at der kan blive tale om en yderligere genåbning efter 10. maj, såfremt udviklingen med coronavirussen i Danmark går den rigtige vej.

Det nuværende rejseforbud gælder frem til 10. maj. Det bliver sandsynligvis forlænget, men det er muligt, at der vil blive lempet på de forretningsrejsendes muligheder for at tage væk fra Danmark.