Novo skal stå skoleret for amerikanske politikere: Hvorfor er priserne eksploderet?

Novo Nordisk stiller i næste uge op til en høring i den amerikanske kongres, hvor selskabet sammen med to ærkerivaler skal forsvare deres priser i USA. Demokraterne varsler på forhånd, at de tre insulinproducenter vil komme under heftig beskydning.

Det bliver Novo Nordisks amerikanske chef, Doug Langa, der skal tale Novos sag ved en høring om insulinpriser i næste uge i Repræsentanternes Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicole Pereira

Amerikanske politikere står klar med grovfilen, når Novo Nordisk og selskabets to store konkurrenter i næste uge møder op til en høring om priserne på insulin i Repræsentanternes Hus.

Det demokratiske medlem og initiativtager til høringen, Diana DeGette, gør allerede en uge før mødet det klart, at de tre insulinproducenter skal forberede sig på »meget hårde og direkte spørgsmål om, hvorfor priserne fortsætter med at stige«.

Novo Nordisk, Eli Lilly og franske Sanofi sidder på omkring 90 procent af det globale insulinmarked og producerer al den insulin, som anvendes i USA.

Novo sidder alene på omkring 40 procent af det amerikanske insulinmarked.

Politikere fra både Senatet og Repræsentanternes Hus har iværksat undersøgelser af Novos prispolitik og kræver klare svar på, hvorfor det danske selskab har skruet sine priser på insulin så voldsomt i vejret på det amerikanske marked. De to andre store insulinproducenter er også omfattet af de amerikanske politikeres undersøgelser.

Nu er Novo Nordisk og konkurrenterne så blevet bedt om at stå skoleret ved en høring. Det bliver Novos amerikanske direktør, Doug Langa, der skal tale det danske selskabs sag.

»Vi vil gerne vide, hvorfor prisen på dette livsvigtige middel er steget så voldsomt de seneste år,« siger Diana DeGette i en meddelelse forud for høringen den 10. april.

De amerikanske myndigheder har tidligere erkendt, at diabetespatienter i USA er døde, fordi de ikke havde råd til insulin.

Diana DeGette, demokratisk medlem af Repræsentanternes Hus

»Vi vil gerne vide, hvorfor prisen på dette livsvigtige middel er steget så voldsomt de seneste år«


Har man som amerikaner ikke den rigtige sundhedsforsikring, kan en behandling med insulin koste flere tusinde kroner om måneden.

Ifølge den anerkendte amerikanske nonprofitorganisation Kaiser Family Foundation er egenbetalingen for de patienter, der har valgt en høj selvrisiko, fra 2006 til 2015 steget med mere end 200 procent.

For 10-15 år siden var den type forsikringer en forholdsvis sjælden størrelse, men i dag er det langtfra unormalt, at den enkelte amerikaner selv skal bruge flere tusinde kroner af egen lomme til medicin, før forsikringsselskabet træder til med hjælp.

To amerikanske diabetikere fortalte tidligere på året til Berlingske Business, hvordan de kæmper en hård kamp for at få råd til livsvigtig insulin.

28-årige Kristen Whitney Daniels har i årevis, siden hun som teenager fik konstateret type 1-diabetes, taget daglige indsprøjtninger med Novos hurtigtvirkende insulin Novolog.

Den amerikanske kvinde har flere gange måttet rationere sin insulin, fordi hun ganske enkelt ikke så andre udveje på grund af udgiften.

Novo og de andre store insulinproducenter har på visse medicintyper i USA hævet deres listepriser med flere hundrede procent over de seneste 10-15 år, men de beholder langtfra hele gevinsten selv.

Som følge af de mange prisstigninger har Novo Nordisk og konkurrenterne samtidig øget rabatterne til de magtfulde amerikanske medicinindkøbere. I Novos seneste årsrapport fremgår det, at selskabet på tværs af samtlige produkter i 2018 afleverede 68 procent i rabatter.

Novo Nordisk er et af flere medicinalselskaber, som er kommet i søgelyset hos både myndigheder og politikere i USA.

De amerikanske politikeres store hovedpine er, at landets udgifter til receptpligtig medicin ifølge de seneste fremskrivninger står til at stige dramatisk de kommende år.

Om den kommende høring i USA skriver Novo Nordisk:

»Novo Nordisk er blevet inviteret til en høring i Repræsentanternes Hus i den amerikanske kongres den 10. april om insulinpriserne i USA. Indkaldelsen kommer fra »House Energy and Commerce Committee's Subcommittee on Oversight and Investigations«. Vi ser frem til at indgå i en god og konstruktiv dialog i forbindelse med høringen om dette vigtige emne.«