Novo-formand: Verden står midt i en humanitær krise

Det voldsomme udbrud af coronavirus, der lige nu hærger hele verden, har udviklet sig til en humanitær krise. Sådan lyder budskabet fra Novo Nordisk-formand, Helge Lund, der torsdag eftermiddag blev genvalgt som manden for bordenden af den danske medicinalkoncerns bestyrelse.

Novo-formand Helge Lund betegner nu den store coronakrise som »en verdensomspændende humanitær krise«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Verden har kurs mod en dyb krise.

Det globale udbrud af coronavirus har ikke blot ramponeret den samlede verdensøkonomi, men har også skabt en humanitær nødsituation.

Helge Lund, bestyrelsesformand i Novo Nordisk

»Det globale udbrud af coronavirus er en verdensomspændende humanitær krise, som har alvorlige og tragiske konsekvenser for tusindvis af mennesker verden over.«


Sådan lyder det dystre budskab fra Novo Nordisk-formand, Helge Lund, der torsdag eftermiddag talte sig igennem en højst usædvanlig og mennesketom generalforsamling hos Novo, hvor i omegnen af 1.000 aktionærer ellers har for vane at troppe op og kigge med fra tilskuerpladserne i Bella Center.

»Det globale udbrud af coronavirus er en verdensomspændende humanitær krise, som har alvorlige og tragiske konsekvenser for tusindvis af mennesker verden over, og som sætter vores samfund, som vi kender det, under stort pres,« siger Helge Lund.

Han peger på, at det for Novo Nordisk lige nu gælder om at opretholde selskabets leverancer af lægemidler til rundt regnet 30 millioner patienter over hele verden, der på daglig basis benytter sig af medicin fra den danske milliardkoncern.

Tidligere på ugen trådte Novo Nordisk sammen med selskaber som Lego og Carlsberg ind i ukendt land, da de sammen med flere andre danske virksomheder meldte sig under de nationale faner i et forsøg på at komme danske myndigheder til hjælp i kampen mod det voldsomme udbrud af coronavirus.

Flere danske virksomheder undersøger lige nu, om de kan omstille bestemte dele af produktionen og fremstille nogle af de nøgleprodukter, som hospitalerne kan risikere at komme i bekneb for.

Novo Nordisk har eksempelvis helt konkret indgået et samarbejde med Rigshospitalet om et pilotprojekt, der skal afklare, om selskabet fremover kan udføre test for coronavirus for det danske sundhedsvæsen.

»Vi har netop doneret 2.000 masker til det danske sundhedsvæsen, 20 tons etanol til produktion af håndsprit og tester i disse dage, om vi kan bidrage til udvidet testkapacitet for coronavirus i vores laboratorier i Måløv. Arbejdet på at hjælpe, hvor vi kan, fortsætter. Vi har som stor virksomhed et stort ansvar, og vi skal fortsætte med at bidrage, hvor vi kan, både i og udenfor Danmark,« siger Helge Lund.