Dansk bestyrelseskonge midt i krisen: Vi er både sårbare og stærke

Med det omfattende udbrud af coronavirus er det globaliserede samfunds kulturelle og økonomiske grundpiller kommet under massivt pres. Hos den danske medicinalkoncern Lundbeck er selskabets bestyrelsesformand, Lars Rasmussen, overbevist om, at den globaliserede verden vil bestå den pinefulde prøve.

Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand i store danske selskaber som Lundbeck, Ambu og Coloplast, peger på, at der en masse fordele ved at leve i en globaliseret verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

I årtier er globalisering blevet beskrevet som en bevægelse, der har hævet verdens samlede velstand og ikke mindst bidraget til, at millioner af mennesker er blevet løftet ud af fattigdom.

Verdenshandlen er steget i takt med, at multinationale selskaber har spredt deres investeringer over hele kloden og sendt deres produktion ud i verden – ikke mindst til Asien.

Lars Rasmussen, bestyrelsesformand i Lundbeck

»Jeg tror, at når vi slår bonen op efter det her, vil der være mange flere fordele ved globalisering og den velstand, som globaliseringen har skabt, end der vil være ulemper.«


Spørgsmålet er nu, om den igangværende coronakrise vil vokse sig større, fordi globaliseringsbølgen de seneste 20-25 år har knyttet verden tættere sammen.

Og vil den verdensomspændende krise blive startskuddet til en global trend, som fører en form for deglobaliseringsbølge med sig?

Nej, lyder svaret fra Lars Rasmussen, der er en af dansk erhvervslivs helt tunge drenge med formandsposter i store milliardkoncerner som Coloplast, Ambu og Lundbeck.

»Det tror jeg faktisk ikke. Der vil blive indført nogle helt andre hygiejnestandarder og andre fødevarestandarder. Det her viser selvfølgelig, at vi er sårbare, når vi bliver ramt på den her måde. Omvendt vil jeg også sige, at vi også viser styrke. På tværs af hele Europa bakker regeringer op og hjælper virksomheder med at fastholde medarbejdere i ansættelse. Det viser den styrke, der er til rådighed i vores samfund i dag,« siger Lars Rasmussen.

Ifølge Lundbeck-formanden vil det voldsomme udbrud af coronavirus ikke sætte en stopper for globaliseringen, som vi kender den i dag.

»Jeg tror, at når vi slår bonen op efter det her, vil der være mange flere fordele ved globalisering og den velstand, som globaliseringen har skabt, end der vil være ulemper,« siger Lars Rasmussen, der dog samtidig peger på, at det store virusudbrud vil betyde, at verdenssamfundet i fremtiden vil være langt bedre til at tackle en sygdomsbølge som den, der lige nu hærger over hele kloden.

»Det har en masse fordele at leve i et globalt samfund, som jeg ikke tror, at vi har lyst til at undvære, men jeg er sikker på, at vi finder en anden måde at indrette os på, så vi er langt bedre i stand til at håndtere sådan noget som smittefare og smittespredning, som vi er ramt af lige nu,« siger Lars Rasmussen.