Novo-direktør skal forsvare enorme prisstigninger: »Jeg har mange patienter, der kæmper for at få råd«

Novos førstemand i USA, Doug Langa, skal onsdag forsvare det danske selskabs prispolitik på det afgørende amerikanske marked. Lægeforening med 18.000 medlemmer skyder med skarpt mod branchens mange prisstigninger.

Novos USA-direktør, Doug Langa, skal tale det danske selskabs sag under en høring i den amerikanske kongres. Fold sammen
Læs mere
Foto: JESPER WESTLEY

Doug Langa får brug for alle sine gode talegaver, når den amerikanske Novo-direktør onsdag tager plads ved en høring i den amerikanske kongres, hvor han med statsgaranti vil blive mødt med stribevis af nærgående spørgsmål.

Novo-direktøren stiller op til høringen sammen med repræsentanter fra det danske selskab to ærkerivaler, Eli Lilly og Sanofi, og USAs tre største medicinindkøbere, der alle er kommet under øget politisk pres.

De amerikanske politikeres formål med onsdagens høring er klokkeklart: At tvinge de forskellige aktører til at komme med tilfredsstillende svar på, hvorfor priserne på insulin er steget så voldsomt i USA.

Novo Nordisk, Eli Lilly og Sanofi producerer al den insulin, som anvendes i USA, hvilket betyder, at de tre selskaber sidder alene på et stort milliardmarked.

Kristen Whitney Daniels, amerikansk diabetespatient

»Når du ikke har råd til den ene ting, der holder dig i live, føles det, som om dit værste mareridt går i opfyldelse. Jeg har aldrig i mit liv følt mig så hjælpeløs.«


I USA er problemet med stigende priser på insulin kommet højt på dagsordenen hos politikere fra både det demokratiske og det republikanske parti. Mere end syv millioner amerikanere benytter sig af insulin på daglig basis.

Berlingske Business interviewede tidligere på året den amerikanske diabetiker, Kristen Whitney Daniels, der kæmper en hård kamp for at få råd til insulin.

Den 28-årige amerikaner lider af type 1-diabetes og har derfor behov for flere daglige injektioner med insulin.

I 2016 faldt hun som 26-årig ud af sine forældres forsikringsordning og måtte tage til takke med en forsikring, hvor selvrisikoen var lige så høj som størrelsen på hendes månedsløn. Ifølge Kristen Whitney Daniels betød det, at hun skulle betale omkring 15.000 kroner om måneden for at få adgang til sin livsvigtige insulin.

Kristen Whitney Daniels er 28 år og har levet med type 1-diabetes de seneste 13 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Laura Norris.

»Når du ikke har råd til den ene ting, der holder dig i live, føles det, som om dit værste mareridt går i opfyldelse. Jeg har aldrig i mit liv følt mig så hjælpeløs,« sagde Kristen Whitney Daniels i januar til Berlingske.

I sidste uge faciliterede politikere i Repræsentanternes Hus en høring, hvor læger, diabeteseksperter og repræsentanter fra patientforeninger var indkaldt som såkaldte vidner.

Ved den lejlighed stemplede læge og forsker Alvin C. Powers ind i den glohede prisdebat med en række kritikpunkter rettet mod insulinproducenternes priser.

Patienter kæmper

Den amerikanske forsker repræsenterer foreningen Endocrine Society, som omfatter 18.000 læger og forskere med speciale i forskning og behandling af hormonelle sygdomme som eksempelvis diabetes.

»En af de største bekymringer, vi hører om fra vores medlemmer, er de stigende omkostninger til insulin,« sagde Alvin C. Powers, der personligt har problemet tæt inde på livet.

»Jeg har mange patienter, der kæmper for at få råd til insulin. Behovet for at løse dette voksende problem er presserende. Mennesker rationerer deres insulin og giver afkald på andre fornødenheder. Dette medfører alvorlige helbredsproblemer, unødvendige komplikationer og hospitalsindlæggelser,« sagde Alvin C. Powers.

Han undrede sig samtidig højlydt over, hvorfor priserne på insulin over de seneste 15 år har været på regulær himmelflugt med prishop på flere hundrede procent.

Det er blandt andet den undren, som Novos Doug Langa skal forsøge at svare på ved den kommende høring.

Doug Langa kan i forhold til den opgave trække på godt og vel 28 års erfaring i medicinalbranchen. Den 52-årige amerikaner blev efter endt universitetsuddannelse ansat som sælger hos medicinalkoncernen Johnson & Johnson tilbage i 1991.

De næste år kravlede han støt og roligt op af karrierestigen og kunne efter otte forfremmelser kalde sig for direktør for »Managed Markets & Institutions«, hvor han havde succes med kontraktforhandlinger og med at forsvare selskabets prispolitik, da den blev undersøgt af Kongressen.

Doug Langa kom til Novo Nordisk i 2011 og overtog jobbet som chef for selskabet i USA i 2017, da den vragede kronprins Jakob Riis – efter et halvt år i spidsen for Novos amerikanske forretning – sagde op til fordel for et job som topchef i Falck.