Norske bredbåndssatellitter sendes op af Elon Musk

Statsejet, norsk selskab vil give hurtige internetforbindelser over satellit til det arktiske område og får dem til vejrs med Tesla-stifterens raketselskab.

24 satellitter var om bord, da Elon Musks raketselskab SpaceX 25. juni sendte denne Falcon Heavy-raket op fra Kennedy Space Center i Florida i USA. Snart skal der norske satellitter med op. Arkivfoto: Joel Kowsky, NASA/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA/JOEL KOWSKY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kontroversielle Tesla-stifter, Elon Musk, skal sende norske satellitter op om tre år for at få etableret satellitbaserede internetforbindelser i Arktis.

Hans rumselskab, SpaceX, har indgået aftale med det statsejede, norske selskab Space Norway om at få to norske satellitter sendt i kredsløb. Det skal ske sidst i 2022, skriver det norske nyhedsnetsted E24.no.

Space Norway har indgået aftale med satellitoperatøren Inmarsat og det norske Forsvarsdepartementet for at kunne tilbyde bredbåndsforbindelser via satellitter i det ofte svært tilgængelige Arktis nord for Polarcirklen, hvor det vil blive ubeskriveligt dyrt at grave kabler ned.

Skal holde i mindst 15 år

De norske satellitter skal være i drift fra 2023 og kunne holde i mindst 15 år.

Satellitterne skal bygges af det amerikanske selskab Orbital Sciences, og SpaceX skal derefter bringe dem til vejrs. SpaceXs masterplan er at bygge et tæppe af 4.000 lavthængende af satellitter, som skal kunne levere bredbåndsforbindelser allerede fra i år og hver vil dække et område på omkring 2.100 kilometer i bredden. Desuden planlægger SpaceX at sælge ture ud i rummet fra 2021.

Space Norway er en del af det norske erhvervs- og fiskeriministerium. Selskabet lejer rumrelateret infrastruktur ud.

Satellitterne skal styres fra den norske by Tromsø, der ligger i det stykke af Norge, der går hen over Sverige og Finland.