Elon Musk henter nye milliarder til internet i rummet

Et tæppe af 4.000 lavthængende satellitter skal levere internetforbindelser i topfart til store dele af kloden.

Elon Musk har rejst flere penge til lanceringen af et verdensomspændende net af satellitter, der skal levere internetforbindelser til Jorden. De skal op med hans selskab SpaceXs raketter – her en Falcon 9-raket, der blev skudt op i november fra Cape Canaveral i Florida, USA. Arkivfoto: Joe Skipper, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE SKIPPER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er lykkedes den farverige serieiværksætter Elon Musk at rejse 3,28 milliarder kroner til sit projekt med at levere internetforbindelser til både private, virksomheder og myndigheder gennem et tæppe på 4.000 lavthængende satellitter.

Ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal har Tesla-stifteren og -topchefen overtalt de nuværende investorer i rumraketfirmaet SpaceX, som han også leder, samt en ny investor, Baillie Gifford & Co., til at bidrage med de ekstra 500 millioner dollars. Skotske Baillie Gifford ejer i forvejen 7,6 procent af elbilproducenten Tesla.

SpaceX – hvis egentlige navn er Space Exploration Technologies Corp – arbejder på at bygge det største raketsystem til dato med raketter, som kan sendes op igen og igen. En del af selskabets planer er satellitnetværket Starlink, som skal kunne levere bredbånd fra luften overalt i verden, formentlig allerede fra 2019. De første testsatellitter blev sendt op i februar 2018, og netværket vil først være fuldt udbygget i 2024.

Tidsplanen holder ikke

Satellitterne skal sættes i kredsløb blot 511 kilometer fra Jorden, mens de operationelle satellitter - som skal drive selve netværket - vil hænge mellem 1.110 og 1.325 kilometer oppe. Herfra vil hver satellit, der er på størrelse med en bil og vil veje omkring 390 kilo, kunne dække et område på omkring 2.100 km i bredden.

I dag er de største telekommunikationssatellitter på størrelse med en bus og hænger i en højde omkring 35 km over Jorden.

Starlink skal levere internetforbindelser med en hastighed på en gigabit i sekundet. Det er lige så hurtigt som en solid fiberforbindelse på landjorden. Fordi satellitterne hænger i en lav bane, er håbet, at signalforsinkelserne kan blive minimale og dermed stort set kan sammenlignes med de forsinkelser, der er på en kablet forbindelse på Jorden.

SpaceX tjener lige nu penge på at sende satellitter op for virksomheder og myndigheder men er bagud med Starlink-projektet. Af interne papirer fra efteråret 2015 fremgår, at der skulle være 400 satellitter i kredsløs ved udgangen af i år. Der er fortsat kun de to testsatellitter. Også SpaceX' raketopsendelser er færre end planlagt, skriver Wall Street Journal. I 2016 var forventningen, at der skulle være sendt 44 raketter op i år. Endnu er det blevet til 21.

SpaceX rejste i april 2018 andre 28 millioner dollars.