Minister afviser forskelsbehandling af virksomheder – nu hives han i samråd igen

Onsdag eftermiddag afviste beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et samråd, at regeringen forskelsbehandler konfliktramte virksomheder. De Konservative er ikke tilfredse med svarene og hiver ministeren i samråd igen.

Den 1. maj talte Peter Hummelgaard (S) hos fagforbundet 3F i Kastrup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Så længe du er ansat i en virksomhed, der er i konflikt med en fagforening, har du ingen adgang til lønkompensation.

Det har virksomheder som Gorms, Cocks & Cows og Jensens Bøfhus måttet sande.

Og det er samtidig blevet kritiseret af de borgerlige partier for at være forskelsbehandling af virksomheder.

Derfor skulle beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) onsdag eftermiddag forklare baggrunden for reglen om at udelukke virksomheder i konflikt.

Og samme forklaring kom igen, nemlig at »det er et generelt princip, at staten ikke blander sig i konflikter på arbejdsmarkedet«. Altså det såkaldte neutralitetsprincip.

Samtidig afviste han, at reglen er med til at forskelsbehandle de virksomheder, som er i konflikt med en fagforening, og de virksomheder, som ikke er.

»Jeg deler ikke synspunktet om, at lighedsgrundsætningen (at to ens sager skal bedømmes ens, red.) er brudt.«

Men det svar er ikke nok for De Konservative. De vil derfor hive ministeren i samråd igen.

»Jeg synes slet ikke, at ministeren nåede frem til kernen af spørgsmålet om, hvorfor ansatte i samme stilling ikke kan få lønkompensation. Vi spurgte heller ikke skarpt nok, så derfor hiver vi ministeren i samråd igen,« siger Niels Flemming Hansen (K).

Uenighed mellem arbejdsmarkedets parter

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har forsvaret reglen med, at den er afstemt med arbejdsmarkedets parter og har været drøftet ved forhandlingerne om trepartsaftalen om lønkompensationsordningen.

Imidlertid har Berlingske kunnet afdække, at netop Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har været uenige om udfaldet af reglen.

For DA mener, at reglen om at afskære konfliktramte virksomheder er for vidtgående, når man involverer ansatte i samme stilling. Omvendt mener Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), at reglen er på sin plads.

At involvere ansatte i samme stilling har den konsekvens, at ansatte, som normalt ville modtage løn, ikke modtager lønkompensation under coronanedlukningen, mens de er tvangshjemsendte.

Og det modtager de ikke, fordi de er ansat i samme stilling som en eller flere, der er medlem af fagforening, som er i konflikt med arbejdspladsen.

Jensens Bøfhus har siden september 2020 været under en konflikt med 3F, der har betyder, at over 100 ansatte ikke har kunne modtage lønkompensation under tvangshjemsendelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Det betyder for eksempel, at ansatte i bøfkæden Jensens Bøfhus lige inden nedlukningen fik løn af deres arbejdsgiver, selvom de var i en faglig konflikt med 3F, men under nedlukningen har stået uden løn i over fire måneder, fordi de har været tvangshjemsendt uden coronahjælpen.

En juraprofessor, organisationer og en topadvokat har også kritiseret regeringen for at blande sig i konflikter på arbejdsmarkedet ved at lade reglen omfatte ansatte i samme stilling. Ifølge dem kommer en arbejdskonflikt til at ramme virksomhederne hårdere under nedlukningen, end hvis de havde åbent på normal vis.

I samrådet blev Peter Hummelgaard (S) i de sidste minutter også spurgt om, hvorfor det gælder alle ansatte i samme stillinger.

»I den fortolkning, der var af anvendelse af neutralitetsprincippet i lønkompensationsordningen, så var det ministeriets saglige, faglige indstilling, at det der må gøre sig gældende er i samme stillingskategorier. Og ikke, som en af arbejdsmarkedets parter ville have, at det var hele virksomheden,« svarede han.

Det vides endnu ikke, hvornår næste samråd om virksomheder i konflikt skal finde sted.