Millionsvindel, returkommission og bestikkelse – her er alle advarslerne om korruption i Carlsberg

Anklagerne om mulig korruption og andre lovbrud i Carlsbergs indiske datterselskab hober sig op. Sagen tog sin begyndelse på et bryggeri i Indien.

Nyt regnskab afslører en række alvorlige anklager om blandt andet korruption i Carlsbergs lukrative forretning i Indien, hvor den danske koncern har i alt syv bryggerier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ali Monis Naqvi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Carlsbergs officielle politik er tonen klar.

Det verdensomspændende danske bryggeri har nultolerance over for korruption og vil drive forretning med det »højeste niveau af ærlighed og integritet«.

Men som Berlingske i dag kan fortælle, afslører årsregnskabet for Carlsbergs indiske datterselskab, at sager om mulig korruption og andre lovbrud hober sig op i det danske bryggeris indiske forretning. Dermed bliver der føjet en række anklager til sagen om Carlsbergs forretningspraksis i Indien, som begyndte med afdækningen af en bestikkelsessag på et bryggeri i Indien.

Få overblik over sagen her.

1. Lyssky betalinger af embedsmænd

I september 2019 kunne Berlingske på baggrund af interne e-mail, krypterede beskeder og lydoptagelser afdække, hvordan nøglefigurer i Carlsbergs indiske forretning gennem en periode på halvandet år systematisk betalte en række lokale embedsmænd penge under bordet for at få de nødvendige tilladelser til at drive et af selskabets største bryggerier i landet.

Embedsmændene modtog faste månedlige beløb på mellem 2.500 og 95.000 rupi – det svarer til omtrent 240 og 9.000 kroner. Dokumenterne viste, at Carlsberg-nøglefigurerne aftalte mere end 200 betalinger til de offentligt ansatte, som samlet set beløb sig til omkring 800.000 danske kroner.

Allerede i 2017 blev topchef Cees ‘t Hart orienteret om sagen af en tidligere medarbejder. Dengang forklarede Carlsberg, at deres egen interne undersøgelse af sagen i sin tid ikke kunne finde bevis for bestikkelse. Samtidig valgte bryggeriet offentligt at kritisere whistlebloweren bag de oprindelige anklager – den tidligere medarbejder – for at forsøge at afpresse bryggeriet og tilbageholde beviser. Efter Berlingskes afdækning af sagen har Carlsberg genåbnet undersøgelsen og iværksat en større gennemgang af den indiske forretning.

2. Returkommission

Det indiske datterselskab har også modtaget andre interne advarsler om mulige lovbrud, fremgår det af det indiske selskabs nye årsregnskab. Anklagerne handler om en bred vifte af mulige lovbrud som for eksempel ulovlig markedsføring af produkter, potentielt uretmæssige betalinger, returkommission og misbrug af midler. Carlsberg undersøger fortsat forholdene, fremgår det af regnskabet.

3. Millionsvindel

I en »rutinemæssig gennemgang« blev en sag om svindel for mere end en million danske kroner afsløret, lyder det i regnskabet. Det beskrives ikke, hvad svindlen helt konkret går ud på, og hvem der er blevet svindlet. Men det fremgår, at der ligeledes har været problemer med regnskaber fra tidligere år i relation til svindelsagen. Sagen er så alvorlig, at den tidligere ansatte, som står bag den formodede svindel, er meldt til indisk politi.

4. Ulovlige rabatter

I efteråret 2018 modtog Carlsberg endnu en henvendelse fra en whistleblower. Her blev der blandt andet advaret om, at Carlsberg gav ulovlige rabatter til forhandlere og betalte penge til personer, der »muligvis ikke var retmæssige modtagere«. Efterfølgende undersøgelser bekræftede, at der havde været »potentielt upassende betalinger«, uregelmæssigheder i rabatordninger samt mangelfuld kontrol med betalingerne. Forholdene undersøges fortsat, fremgår det af regnskabet for Carlsberg Indien.

5. Rod i betalinger

Der har ligeledes været en sag i det indiske datterselskab om »formodet svindel« i forbindelse med Carlsbergs samarbejde med såkaldte salgsagenter. En færdiggjort undersøgelse har indikeret, at der har været »svagheder« i Carlsbergs interne kontrol, som kunne resultere i »betalinger uden tilstrækkelig dokumentation«, fremgår det af regnskabet. Carlsberg har strammet op på kontrollen, lyder det.

6. Partner advarede

Kendskabet til de problematiske forhold går tilsyneladende højt op i Carlsbergs indiske organisation. Sidste sommer henvendte Carlsbergs lokale partner, forretningsmanden C.P. Khetan, sig til den danske ambassade i Singapore og advarede blandt andet om ulovligheder og korruption i den indiske forretning. Ambassaden valgte dog ikke at anmelde sagen til myndighederne, men gik i stedet til Carlsbergs hovedsæde med de følsomme oplysninger.

Carlsberg: »Meget kompleks indisk lovgivning«

Over for Berlingske har Carlsbergs pressechef, Kasper Elbjørn, givet udtryk for, at bryggeriets forretningspartner, står bag mange anklagerne i regnskaberne og bruger beskyldningerne i den igangværende konflikt, som parterne er involveret i, hvor et større millionbeløb er på spil.

Samtidig siger pressechefen, at nogle af sagerne »er udtryk for forskellige fortolkninger af meget kompleks indisk lovgivning«, og at partneres folk i datterselskabet forhindrer undersøgelsen af en række forhold.

»Nogle af undersøgelserne kompliceres desværre af, at partnerens repræsentanter nægter at bidrage og i stedet har travlt med at distancere sig fra det selskab, hvor de selv har betydelig indflydelse,« har det lydt fra Carlsberg.