Milliarderne strømmede gennem dansk minibank: »Det her er den største hvidvasksag på dansk grund«

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Københavns Andelskasse var en af landets mindste banker og ser så sent som sidste år ud til at have været centrum for en af landets største sager om hvidvask. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Godmorgen og velkommen til en ny dag med endnu en overflyvning af de aktuelle erhvervsnyheder.

Vi skal forbi en truende milliardbøde til landets største bryggeri, en dansk økonomi i et lidt lavere gear og en hvidvasksag i en dansk minibank, inden vi har en god nyhed om beskæftigelsen. Men vi begynder under eksotiske himmelstrøg – på tur med 3F og Falck.

1
Falck og 3F forhandlede under sydens sol: »Vi kommer ud i et etisk morads«

I årtier har ledende medarbejdere fra Falck og 3F rejst på udlandsture forud for overenskomstforhandlinger. Kritikere kalder det kammerateri, mens parterne selv kalder det almindelig praksis. Falck vil dog ikke længere tage på udlandsrejserne.

Det kan Berlingske nu afsløre.

Dermed fortsætter kritikken af 3Fs tætte parløb med Falck med uformindsket styrke, efter at det tidligere i år er kommet frem, at de to organisationer ved flere lejligheder har udgjort en umage alliance.

Professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, der er en af landets førende fagforeningseksperter, kalder turene problematiske.

»Vi kommer ud i et etisk morads. Når man rejser sammen med dem, man skal forhandle overenskomster med, må man spørge, om rolledefinitionen bliver uklar. Det er ikke normal praksis. Det ligner noget kammerateri med nogen, man egentlig skal tage en kamp med om overenskomster, og det kommer til at ligne et par, der danser ballet frem for den boksekamp, som overenskomstforhandlinger er,« siger Henning Jørgensen.

Berlingske er i besiddelse af en lang række billeder fra en tur til Nicaragua, som ledende medarbejdere fra Falck og 3F optræder på. Det drejer sig blandt andet om Jan Villadsen, formand for den magtfulde Transportgruppe hos 3F, Palle Thirstrup, forhandlingssekretær i samme gruppe, og Steen Hjorth, daværende personaledirektør hos Falck, der ligeledes optræder på billederne.

Derudover har nuværende Falck-direktører som Jørgen Mieritz og Peter Madvig ifølge Berlingskes oplysninger været med på turene.

Nicaragua har ved flere lejligheder været destinationen, mens en anden tur er gået til USA. Både 3F og Falck bekræfter, at der har været udlandsture, men at de ikke har været afholdt siden 2016, hvor der blev skiftet ud i ledelsen hos Falck.

De to partere er dog uenige om, hvad turernes formål var. Ifølge 3F handlede det om et nødhjælpsprojekt, og ifølge Falck handlede det om sammen at drøfte kommende overenskomster.

Læs hele historien her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Rekordstor hvidvask

En af landets mindste banker kan have været centrum for den største hvidvaskskandale på dansk grund.

Det skriver dagbladet Børsen torsdag morgen.

Udenlandske erhvervskunder fik på bare et år over fire mia. kr. ind på deres konti i Københavns Andelskasse, inden banken blev lukket af myndighederne i september sidste år.

»De har haft meget store betalinger i euro. Man kan se, at pengene kommer ind fra et eller andet eksotisk sted og runder kontoen, og så er de ude igen,« siger Henrik Bjerre-Nielsen, der er direktør i statens oprydningsselskab for krakkede banker Finansiel Stabilitet og har været formand for Københavns Andelskasse, siden den blev overtaget.

I alt var der indgående eurotransaktioner for 550 mio. euro i andelskassen – svarende til 4,1 mia. kr. – fra oktober 2017 til september 2018. Dermed er det den hidtil største hvidvasksag på dansk grund, siger eksperter.

»Det her er den største hvidvasksag på dansk grund,« siger Lars Krull, der er bankforsker ved Aalborg Universitet til Børsen.

»Nordea-sagen var det største beløb, vi har set indtil videre, og nu er der dobbelt op her, og ser man på andelskassens størrelse, er det særdeles groft og helt uden sammenligning med noget som helst andet, vi har set i Danmark,« lyder det fra ekspert i hvidvaskregler Jacob Dedenroth, adm. direktør i Revisorjura.

Læs hele historien her.

3
Carlsberg risikerer uventet milliardbøde

En tysk anklager kræver, at Carlsberg skal betale 1,9 mia. kr. for sin deltagelse i et kartel på det tyske marked. Det er markant mere end hidtil frygtet, da beløbet er fire gange højere end det, den tyske konkurrencestyrelse i sin tid forlangte. Den bøde valgte Carlsberg at anke.

Det skriver Finans.

Forklaringen på det højere bødekrav er, at nyere tysk retspraksis beregner en højere bøde end den fremgangsmåde, som konkurrencemyndighederne har benyttet. Det har betydet, at de virksomheder, som den senere tid har tabt deres appelsager, har måttet betale markant større beløb. Anklageren i sagen påpeger samtidig, at kartelsamarbejdet stod på i fire år – og ikke to år som hidtil antaget.

»Det undrer mig, at Carlsberg gik videre med sagen, nu når de er et børsnoteret selskab. Man bliver nødt til at være et meget modigt selskab for at gå derud,« vurderer Johann Brück, advokat i konkurrenceret hos det tyske advokatfirma Hermanns Wagner Brück, over for Finans.

4
Hvor robust er dansk økonomi, når stormen raser?

Selv om forventningerne til væksten er blevet nedjusteret en anelse, er dansk økonomi fortsat i god form. Det vurderer Nationalbanken i sin seneste analyse af udsigterne for dansk økonomi. Samtidig ser usikkerheden om Brexit og handelskrigen mellem USA og Kina dog nu for alvor ud til at påvirke dansk økonomi negativt.

Nationalbanken venter, at dansk økonomi (BNP) vil vokse med 1,7 pct. i år. Det er stadig en pæn vækst, men tidligere ventede Nationalbanken, at økonomien ville vokse med 1,8 pct. Samtidig blev vækstskønnet for 2020 også nedjusteret en smule. Læs mere her.

Nationalbankens nedjusterede vækstskøn kommer efter en periode, hvor usikkerheden om den globale økonomi også har fået flere organisationer og økonomer til at nedjustere deres forventninger til væksten.

Læs også Berlingskes Økonomiske redaktør Ulrik Bies analyse af sundhedstilstanden i dansk økonomi.

Torsdag morgen bød på gode nyheder for dansk økonomi. Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark. I januar steg antallet af lønmodtagere med 8.100 til 2,78 millioner.

Det viser tal fra Danmarks Statistik. De fleste af de nye job i januar kom i de private virksomheder, mens der inden for det offentlige blev skabt omkring 1000 job i den første måned af 2019.

Det holder analytikerne øje med i dag:

Investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, vil i dag holde øje ekstra godt øje med følgende tre ting.

  • Generalforsamling i Novo Nordisk og Bavarian Nordic regnskab er det mest interessante på selskabsfronten.
  • FEDs tog en gevaldig kovending i deres pengepolitik i går. Der kommer ikke flere rentestigninger i år og de kommende år, men FED vil også drosle balanceslankningen ned. Tilsammen giver det et fald i USD og i USD renterne. Slår faldet i renterne yderligere igennem i dag i Europa og Danmark?
  • Hvad er »Dagens nyt fra Downing Street«? Briterne ender sikkert med at få forlænget spilletid med hensyn til deadline for udtrædelse af EU, men Donald Tusk presser briterne til at blive internt enige, før de skal bede EU om en ny deadline for udtræden. Som altid er det britiske pund stemningsindikatoren for om det går i den rigtige retning med at blive enige.

Markederne lige nu:

Der er torsdag morgen dansk tid plusser på de asiatiske børser, efter at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag viste sig fra sin dueagtige side. Det japanske marked er torsdag lukket fordi det er jævndøgn.

Hongkongs Hang Seng +0,2
China Shanghai Composite +0,6
China CSI 300 +0,2
Taiwan Taiex +0,5
Sydkoreas Kospi +0,3
Indiens BSE Sensex +0,1
Singapores STI 0,0
Sydney ASX 200 0,0