Milliardbud lagt på PC-gigant

Det langt mindre Xerox vil købe HP for 222 milliarder kroner.

HP er verdens næststørste PC-producent og står nu til at blive opkøbt af en langt mindre konkurrent. Arkivfoto: Josh Edelson, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSH EDELSON

Verdens næststørste PC-producent er ved at blive købt.

Den amerikanske printerproducent Xerox har ifølge nyhedsbureauet Reuters budt 33 milliarder dollars, svarende til 222 milliarder kroner, for HP (Hewlett-Packard). HP er tre gange så stor som Xerox.

HP har bekræftet, at der er kommet et bud, men beløbsstørrelsen er ikke bekræftet. HPs bestyrelse vil angiveligt bruge nogle dage på at overveje købstilbuddet.

Netop fået ny topchef

Xerox har en markedsværdi på otte milliarder dollars, mens HPs markedsværdi lige nu er på 27 milliarder dollars.

Xerox forventer at kunne finde mindst to milliarder dollars i besparelser om året, hvis de to selskaber får samme ejer, som dermed vil blive en gigant inden for levering af kontorudstyr.

HP, som i sidste uge skiftede topchef og fik den tidligere direktør for HPs printerforretning, Enrique Lores, i chefstolen, har især mærket, at printersalget går trægere. Derfor satte HP et spareprogram til over en milliard dollars i gang, som kan betyde, at 16 procent af de ansatte – omkring 9.000 – skal forlade deres jobs i løbet af de næste tre år.

Hewlett-Packard-koncernen blev i 2015 splittet i to selskaber, hvor HP fortsatte som bl.a. printer- og PC-producent, mens salget af servere og datacenterteknologi blev lagt ud i selskabet HP Enterprise.

Et presset marked

Xerox er også presset som følge af, at printermarkedet er ramt af skiftet mod såkaldt »cloud computing«, hvor data og dokumenter deles over nettet i stedet for som hidtil at blive printet ud.

Det er Xerox, der i kraft af sin tidligere størrelse har lagt navn til det engelske ord for at fotokopiere, på samme måde som Google lægger navn til det at søge på nettet.

Det er kinesiske Lenovo, der er verdens største PC-producent foran HP.