PC-salget vokser stadig trods udfordringer

Stationære og bærbare PCer har ikke tabt kampen mod smartphones og tablets. I Europa er det dog udskiftning til nyt udstyr i virksomhederne, der sikrer fremgangen.

PC-salget i Europa holdes oppe af et større salg til virksomheder, som er ved at skifte til Microsofts styresystem Windows 10 og benytter anledningen til at skifte udstyr, som det typisk sker hvert tredje år. Arkivfoto: Simon Dawson, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SIMON DAWSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods al snak om smartphones og tablets bliver der stadig solgt masser af traditionelle bærbare og stationære PCer – og flere, end der blev sidste år, trods de mange hindringer, som den amerikansk-kinesiske handelskrig lægger i vejen.

I juli-september blev der på verdensplan solgt 70,4 millioner PCer mod 68,4 millioner for et år siden. Det er en fremgang på 3,0 procent, viser helt nye tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

Lenovo holder skansen som verdens største PC-producent. 24,6 procent eller næsten hver fjerde solgte PC kommer fra den kinesiske storproducent, som i årets 3. kvartal solgte 17,3 millioner PCer.

Nummer to er igen amerikanske HP, som sidder på 23,8 procent af det globale marked og er gået mere frem end Lenovo gennem det seneste år.

Apple og Acer går tilbage

Amerikanske Dell besætter stadig tredjepladsen med en markedsandel på 17,1 procent.

Men så slutter fremgangen. Apple og Acer, henholdsvis fra USA og Taiwan, er begge gået tilbage. Apples salg af sine Mac-PCer er faldet med 6,1 procent. I juli-september solgte Apple 5,0 millioner styk, hvilket berettiger til 7,1 procent af verdensmarkedet, mod 5,3 millioner for et år siden. Acer er gået 7,2 procent tilbage og solgte 4,4 millioner PCer i sensommeren mod 4,8 millioner sidste år på samme tid.

I Europa er salget af både stationære og bærbare PCer gået frem. Det er den fortsatte opgradering til Microsofts nye Windows 10 i virksomhederne, der trækker læsset og sikrer fremgangen, for på privatmarkedet er salget faldet, konstaterer IDC.