Ultrabærbare PCer bliver stadig mere populære

Helt tynde og lette PCer og tablet, hvor tastaturet kan tages af, holder PC-salget oppe i de næste år.

Supertynde og -lette bærbare PCer, også kaldet ultrabook-PCer, vinder stadig fleres hjerter. Her er det producenten Razers seneste Blade Stealth 13-PC, som blev fremvist i sidste uge på Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin. Arkivfoto: Hannibal Hanschke, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNIBAL HANSCHKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helt tynde, bærbare PCer og den type, hvor skærm og tastatur kan skilles ad og skærmen bruges som en tablet, bliver stadig mere populære og vil være dem, der de næste fem år er bolværket mod et ordentligt dyk i PC-salget, som udfordres af stadig større smartphones og billigere tablets med flere hestekræfter.

I dag udgør de ultratynde bærbare PCer, som typisk ligger i den dyrere ende, 19,9 procent af det globale PC-salg, men i 2023 vil 27,1 procent af PC-salget skyldes dem. Det svarer til en fremgang på 5,5 procent. Samtidig vokser andelen af de såkaldte to-i-en-PCer – hvor skærm og PC er bygget sammen, eller hvor skærm og tastatur kan skilles ad og skærmen bruges som tablet – fra i år 10,2 procent til i 2023 13,0 procent. Sidstnævnte tæller Apples dyreste iPad Pro- og Microsofts Surface-modeller.

Det viser nye tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

Stationære PCer holder stand

Dermed er de to typer af PCer med til at sætte en prop i et ellers faldende PC-salg, som har stået på i nu nogle år. Deres popularitet er dog stadig ikke nok til at redde markedet mod tilbagegang. IDC spår et samlet fald på 2,4 procent fra 2019 til 2023, hvor salget vil dale fra nu 402,2 millioner PCer på verdensplan til 365,7 millioner. Allerede i 2020 kommer det samlede PC-salg ned under 400 millioner styk, og det er første gang siden 2010, da Apple lancerede sin første iPad-tablet.

Den største tilbagegang vil ske på salget af almindelige bærbare, som ifølge IDC vil falde med 10,1 procent – fra 73 til 47,7 millioner styk. Næsthårdest rammes tabletsalget, som vil dykke med 5,2 procent og gå fra 116 mio. til 93,8 mio. stk.

Modsat hvad mange tror, sælges der stadig mange stationære PCer, selv om også denne type af computer vil opleve mindre efterspørgsel. Salget vil gå 4,3 procent tilbage over de kommende fem år – fra 92,4 mio. stk. i år til 77,5 mio. i 2023.

I Danmark blev der i april-juni i år solgt 60.000 stationære PCer, 201.300 bærbare (af alle typer) og 127.300 tablets.