Microsoft-telefon med dobbeltskærm kommer til september

Surface Duo er softwaregigantens billet tilbage til det mobilmarked, som for tre år siden kostede Microsoft en øretæve i milliardklassen. Den kommer dog ikke til Danmark foreløbig.

Surface Duo består af to separate skærme, som dog fungerer sammen, så man kan have flere ting kørende samtidig. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Microsoft er 10. september klar med sin første Android-telefon med dobbeltskærm.

Surface Duo, som telefonen hedder, vil koste fra 1.399 dollar – det svarer til 8.850 kroner – og lægger sig dermed i det højere prisleje, hvor også priserne på mange øvrige mobilproducenters toptelefoner begynder.

Nokia-svipser kostede 40 mia. kroner

Surface Duo, som blev annonceret i oktober 2019, er Microsofts forsøg på at vende tilbage til mobilmarkedet og denne gang med Googles mobilsoftware Android i nyeste udgave, version 10, som styresystem. Microsoft måtte trække sig med et forsmædeligt nederlag og for tre år siden sælge hele Nokias mobilafdeling, som Microsoft havde betalt over 40 milliarder kroner for – dengang i håbet om at kunne fremme Windows i mobilverdenen, hvis softwaregiganten selv stod for produktionen af telefonerne.

Surface Duo kan åbnes og lukkes som en bog og har to separate skærme på hver 5,6 tommer, som dog arbejder sammen, så man kan trække apps og dokumenter mellem skærmene, der tilsammen vil være 8,1 tommer store.

Samsung og Huawei er blandt de mobilproducenter, som har lanceret de første folde ud-telefoner med én samlet skærm, enten på ydersiden af telefonen eller på indersiden som en bog. Samsung har netop fremvist sin Galaxy Z Fold 2-telefon, som er nyeste udgave af foldetelefonen. De nærmere detaljer om pris, lanceringstidspunkt og specifikationer følger 1. september, når Samsung holder sin store efterårspræsentation.

Surface Duo er 4,8 millimeter tyk, når den er åbnet, og er ifølge Microsoft tænkt som et arbejdsværktøj, så man har to skærme, sådan som mange også har på deres arbejdsbord, når de arbejder ved en PC. Dermed kan man eksempelvis have sit e-mail- eller chatprogram rullende på den ene skærm, så man hurtigt kan svare eller kommentere. Man kan også have eksempelvis Twitter og Instagram kørende side om side eller – som Microsofts topchef, Satya Nadella – læse e-bøger på den ene skærm og tage noter på den anden i Microsofts OneNote-app.

Surface Duo er tænkt til arbejdsbrug og kan også anvendes som en mini-PC som vist her. Fold sammen
Læs mere

Hele Microsofts katalog er med

Microsoft har selvsagt sikret, at Office-pakken, som nu hedder Microsoft 365, er tilpasset brug på Surface Duo, som også kan kobles til en Windows-PC. Alle Microsofts kendte programmer – Outlook, Teams, OneDrive, Edge, To Do, Bing, LinkedIn med flere – vil fra fabrikken være installeret på telefonen, men også alle Googles normale programmer er med.

Surface Duo kommer i første omgang kun til salg i USA. Dermed gør Microsoft som Google, der også producerer egne smartphones under navnet Pixel men kun sælger dem i få, udvalgte lande.

Surface Duo kan ikke bruges på de nye 5G-mobilnet, der så småt er ved at blive åbnet i mange lande og blandt andet vil give højere datahastigheder og ingen forsinkelser i dataoverførslen. I stedet kan den bruge dataforbindelsen på 4G-mobilnettene, der dækker store dele af kloden.

Surface Duo vejer 250 gram og har en skærmopløsning på 1.800 x 1.350 pixler, altså i 4:3-format. Den billigste udgave har 128 gigabyte lagerplads og en RAM-arbejdshukommelse på seks gigabyte.

Microsoft begyndte for få år siden selv at producere hardware og har haft stor succes med sine bærbare Surface-PCer, som alene i april-juni i år på verdensplan omsatte for 1,72 milliarder dollar.