Torsdag stillede statsminister Mette Frederiksen (S) sig på talerstolen foran 450 topledere fra turisme- og oplevelseserhvervet.
Til sit publikum, der tilhører en branche i knæ, havde statsministeren ét klart budskab:
»I skal ikke falde. I skal stå. Både nu og når vi er igennem det her,« sagde Mette Frederiksen.
Siden coronapandemien rev fat i Danmark tilbage i foråret, har den ene restriktion efter den anden ramt hoteller, restauranter og turistattraktioner.
De skrappe regler har udløst styrtblødninger i branchen, hvor omsætningen over en bred kam er halveret, og hvor 35.000 arbejdspladser er blevet nedlagt det seneste år.
»Det er hårdt,« erkendte statsministeren og tilføjede: »Og jeg kan ikke love, at det ikke bliver hårdere endnu.«
Mere hjælp
Restauratører har beskyldt den fastsatte klokken 22-lukketid for at »ødelægge det hele« og skyde omsætningen i sænk. Ligeledes har sommerens omstridte seksdagesregel kostet de københavnske hoteller milliarder af kroner.
De mange restriktioner skal opvejes af kompensation og hjælpepakker, fastholdt Mette Frederiksen.
Siden foråret har branchen kunnet søge hjælpepakker for faste omkostninger og lønkompensation. Branchen har dog ikke set skyggen af penge siden juni, fordi de nyeste hjælpepakker afventer godkendelse i EU.
På konferencen appellerede brancheorganisation Horesta til, at man fra politisk hold indfører et »oplevelsesfradrag« – en pendant til det fastsatte servicefradrag – for at få danskerne til at lægge flere penge hos spisesteder, hoteller og barer.
Det forslag afviste Mette Frederiksen ikke:
»Jeg afviser ikke, at vi kan finde på en løsning, som kan bevirke, at folk sender penge i jeres retning,« sagde hun.
Konferencen
Erkendelsen af, at branchen ser ind i en svær fremtid, har fået brancheorganisationen Horesta til at afholde konferencen torsdag kaldet »The Next Normal«.
Normalt plejer Horesta at holde et brag af en branchefest i november. Men i år var festlighederne droppet, og branchen mødtes i stedet på Comwell Conference Center på Amager til oplæg om branchens dystre tilstand.
»Der er ingen branchefest, for der er ikke så meget at fejre. Til gengæld har vi brug for at mødes for at udveksle erfaringer og tanker fra ni måneder, hvor vi har været kastet ud i en stor krise,« sagde Horestas formand, Jens Zimmer Christensen, i sin åbningstale på konferencen.
Konferencens omdrejningspunktet var, hvordan branchen kan tilpasse sig for at komme helskindet gennem coronakrisen.
Ud over Mette Frederiksen talte også investor og iværksætter Mia Wagner på konferencen, ligesom stifter af den tostjernede Michelin-restaurant Alchemist Rasmus Munk var på programmet.