Partier revser regeringen i sag om milliarddyr regel: »Den er som taget ud af den blå luft«

Blå partier retter nu skarp kritik af regeringen, efter det er kommet frem, at regeringen trumfede milliarddyr regel igennem uden at spørge sundhedsmyndighederne til råds. Den ansvarlige minister ønsker stadig ikke at forholde sig til sagen.

Regeringen modtager nu skarp kritik for ikke at have rådført sig med sundhedsmyndighederne omkring den såkaldte seksdagesregel. På billedet justitsminister Nick Hækkerup og i forgrunden Kåre Mølbak, faglig direktør på Statens Serum Institut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er »dræbende«, »katastrofalt« og ganske enkelt »rystende«, at regeringen ikke har spurgt sundhedsmyndighederne til råds omkring den omstridte seksdagesregel, der har kostet københavnske hoteller, restauranter og resten af oplevelsesindustrien milliarder af kroner.

Sådan lyder opråbet fra Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, efter at Berlingske tirsdag kunne afsløre, at der ikke findes et eneste dokument om den omstridte regel hos sundhedsmyndighederne.

Dermed ser det ud til, at reglen blev indført, uden at der blev indhentet en sundhedsfaglig vurdering fra Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen. Myndigheder, som regeringen almindeligvis rådfører sig med, når den indfører nye restriktioner.

»Det er afgørende, at regeringen fastholder proportionerne og baserer sine regler på et sikkert grundlag. Men i dette tilfælde har regeringen ikke engang ulejliget sig med at spørge sundhedsmyndighederne. Det er dybt kritisabelt, for det har kostet København hundredvis af arbejdspladser,« siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen (V), der kalder sagen »fuldkommen skandaløs«.

Den såkaldte seksdagesregel betød, at visse udenlandske turister skulle bestille som minimum seks overnatninger for at få lov til at krydse grænsen til Danmark hen over sommeren. Ifølge Horesta har reglen haft en katastrofal betydning for hotellerne i København og kostet branchen milliarder af kroner, da reglen bidrog til, at turisterne til en vis grad fravalgte København.

Og netop fordi branchen har lidt så markante tab, skuffer det de Konservatives Mona Juul, at regeringen ikke har spurgt myndighederne til råds. For uden en sundhedsfaglig vurdering er regeringen måske endt med at indføre en restriktion, der i virkeligheden var alt for voldsom, vurderer hun.

»Jeg kan sagtens forstå, at regeringen ønskede at begrænse aktiviteten i byerne. Men det er intet mindre end rystende, at regeringen vælger at indføre en restriktion, som nærmest er taget ud af den blå luft, uden regeringen overhovedet har forholdt sig til, hvilke konsekvenser det vil få for tilstrømningen af turister og dermed for oplevelsesindustriens indtjening,« siger erhvervsordføreren.

Skylder en forklaring

Oppositionen har tidligere efterspurgt en forklaring på, hvorfor regeringen netop stillede krav om seks overnatninger for udenlandske turister.

Her har den ansvarlige minister – justitsminister Nick Hækkerup (S) – forklaret, at beslutningen var baseret på en »mavefornemmelse«, og redegjort for, at der ikke findes nogen »sandhed«, som taler for, at netop seks dage skulle begrænse smittespredningen mere end tre, fire eller fem dage.

Den tilgang er dog alt for vilkårlig, lyder det fra Mona Juul, der mener, at ministeren skylder en forklaring. Særligt nu, hvor det er kommet frem, at beslutningen ikke var baseret på en sundhedsfaglig anbefaling.

»Når regeringen ikke engang kan forklare, hvorfor det netop skal være seks dage, så giver det ingen mening at lægge sig fast på den beslutning. Så regeringen har virkelig et forklaringsproblem over for de virksomheder og medarbejdere, der er blevet ramt af reglen,« siger Mona Juul, der mener, at reglen har været »dræbende« for København.

Samme udmelding kommer fra Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby. Han mener også, at regeringen bør være i stand til at forklare, hvorfor valget netop er faldet på seks dage, nu hvor beslutningen har vist sig at have store økonomiske konsekvenser for erhvervslivet.

»Med sommerens smittetal i baghovedet kunne vi formentlig godt have gennemført en større genåbning under relativt sikre forhold. Men regeringen valgte i stedet at skyde med den helt store kanon. Når regeringen vælger at gøre det, synes jeg også, at de skylder en god forklaring,« lyder det fra ordføreren.

Berlingske har endnu en gang foreholdt justitsminister Nick Hækkerup kritikken og spurgt, hvorfor regeringen valgte at gennemføre seksdagesreglen uden at spørge Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut til råds.

Justitsministeren har dog ikke ønsket at kommentere sagen. Justitsministeriets presseafdeling henviser i stedet til et tidligere svar fra ministeren, hvor han forklarer, at seksdagesreglen er en »politisk beslutning«, som ikke er funderet i præcise sundhedsfaglige anbefalinger.

Her argumenterer ministeren samtidig for, at reglen har virket efter hensigten, da den begrænsede antallet turister i Danmark og dermed smitterisikoen i forbindelse med grænseåbningen.