Magtfuld Carlsberg-formand modtog anklager om lovbrud: »Sagen er tilspidset«

Beskyldninger om lovbrud i Carlsbergs indiske datterselskab har været velkendt i koncernens danske bestyrelse, viser dokumenter. Bestyrelsesformand Flemming Besenbacher har kategorisk afvist anklagerne.

Flemming Besenbacher har i en årrække været bestyrelsesformand for Carlsberg og Carlsbergfondet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anklagerne om mulige lovbrud i Carlsbergs indiske datterselskab nåede allerede sidste år den allerøverste instans i Carlsberg, nemlig bryggerikoncernens bestyrelsesformand, professor Flemming Besenbacher.

I sommeren 2019 blev bestyrelsesformanden præsenteret for en stribe vidtrækkende beskyldninger fra bryggeriets partner i Indien, den lokale forretningsmand C.P. Khetan, som Carlsberg de senere år er havnet i en betændt konflikt med.

Partneren udtrykte i en mail til Flemming Besenbacher sin utvetydige vrede over en lang række forhold, som – ifølge partneren – trods tidligere advarsler endnu ikke var bragt i orden.

Særligt var partneren stærkt utilfreds med, at han med egne ord allerede i 2017 havde forsøgt at råbe Flemming Besenbacher op om en række uregelmæssigheder, som blandt andet handlede om problemer med korrekt bogføring, dårlig ledelse og overholdelse af skatteregler.

»Gennem vores talrige møder i 2017 og efterfølgende kontakt har jeg henledt din opmærksomhed på de adskillige lovbrud begået af Carlsbergs ledelse,« skrev C.P. Khetan bl.a. i mailudvekslingen, som Berlingske har fået indsigt i.

Men Flemming Besenbacher afviste pure alle anklagerne fra den indiske partner.

I et svar til C.P. Khetan såede bestyrelsesformanden tvivl om intentionerne bag anklagerne. Og samtidig gjorde han det glasklart, at der ikke var hold i beskyldningerne.

»Du vil ikke lykkes med at splitte Carlsberg internt ved at gentage de samme grundløse beskyldninger til forskellige niveauer inden for Carlsberg-gruppen,« skrev Flemming Besenbacher og gjorde det klart, at han ville overlade sagen til ledelsen, herunder topchef Cees 't Hart.

»Sagen er ekstrem«

Dermed bliver der lagt endnu et lag på den betændte konflikt, som Carlsberg de senere år er havnet i med deres partner på et af bryggeriets mest lovende markeder.

Ifølge Jens Gammelgaard, ekspert i bryggeribranchen og multinationale virksomheders samarbejde med datterselskaber ved CBS, er sagen et eksempel på de problemer, som danske virksomheder kan støde på i samarbejdet med datterselskaber og partnere i udlandet.

»Det er ikke usædvanligt, at en dansk virksomheds samarbejde med en partner i et land som Indien kan volde problemer. Det er noget af det allersværeste at håndtere, fordi der kan være vidt forskellige syn på, hvordan man driver forretning. Men sagen her er ekstrem, når forretningspartneren beskylder Carlsberg for en række kriminelle forhold,« siger Jens Gammelgaard:

»Samtidig er orienteringen af bestyrelsesformanden et udtryk for, at sagen er tilspidset. Det viser, at den er blevet behandlet på højeste niveau i Carlsberg, og at det er en sag, man tager seriøst i organisationen.«

Den opsigtsvækkende konflikt handler ifølge Carlsberg bl.a. om forretningspartnerens tilbagebetaling af et lån på omkring 300 millioner kroner til Carlsberg.

Fronterne er trukket skarpt op: Som Berlingske tidligere har beskrevet, er partneren C.P. Khetan også gået til den danske ambassadør i Singapore med anklager om korruption i Carlsbergs indiske forretning. Fra Carlsbergs hovedkvarter i Valby har man mere end antydet, at anklagerne bliver brugt aktivt i den verserende konflikt. Omvendt mener partneren, at Carlsberg blander tingene sammen.

I forretningspartnerens henvendelse til Flemming Besenbacher blev anklagerne ikke uddybet i detaljer, og forretningspartneren advarede ikke specifikt om korruption. Dog skrev han, at der var tale om »alvorlige ledelses- og complianceforhold« i det indiske selskab.

Beskyldninger på stribe

Som Berlingske kunne fortælle onsdag, er den indiske del af forretningen præget af flere sager om mulig korruption og svindel. I to af sagerne har uvildige undersøgelser helt eller delvist bekræftet problematiske forhold i form af blandt andet »potentielt upassende betalinger« samt »svagheder« i Carlsbergs interne kontrol.

I en tredje sag er der afsløret misbrug af mere end én million danske kroner begået af en tidligere medarbejder, som nu er meldt til politiet. Og i en helt fjerde sag har en whistleblower advaret om lovbrud begået af medarbejdere i selskabet i form af returkommission og underslæb – forhold, Carlsberg fortsat undersøger.

Carlsberg har hævdet, at partneren C.P. Khetan står bag mange af anklagerne fra regnskabet.

Berlingske har bedt Flemming Besenbacher om en kommentar til sagen. I en SMS skriver bestyrelsesformanden, at han ikke har yderligere kommentarer, end hvad han svarede Carlsbergs indiske partner i den omtalte mailkorrespondance.

Flemming Besenbacher er ikke alene formand for bestyrelsen i Carlsberg. Han er desuden formand for den hovedrige pengetank Carlsbergfondet, som ejer en betydelig aktiepost i bryggeriforretningen og hvert år uddeler mere end 185 millioner kroner til forskning.

Få overblik over sagen her.