Lundbeck-topchef om kopiangreb på topsællert: Det kunne være værre

Efter rekordregnskab i 2018 har Lundbeck kurs mod et år, hvor selskabets indtjening bliver hårdt ramt af kopikonkurrence. Salget af præparatet Onfi, som har været Lundbecks bedst sælgende produkt, faldt i årets første kvartal med 64 procent sammenlignet med den tilsvarende periode af 2018. Det kunne være værre, lyder det fra Lundbecks topchef.

Lundbeck bliver hårdt ramt af kopiangreb på et af sine nøgleprodukter. Det vil give et markant dyk i selskabets indtjening. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medicinalselskabet Lundbeck er kommet fint ud af starthullerne i 2019 trods det, at Valby-virksomheden er blevet hårdt ramt af kopikonkurrence på et nøgleprodukt.

Lundbeck afleverede onsdag et regnskab for årets første kvartal, som overgik analytikernes forudsigelser på en række nøgleposter.

Med en bundlinje på knap 900 millioner kroner er medicinalselskabets resultat godt 40 millioner kroner bedre, end markedet havde ventet.

Til gengæld mister Lundbeck en stor luns af omsætningen for præparatet Onfi, som løb af patent i efteråret 2018. Derfor er Lundbecks salg af netop det medikament næsten 600 millioner kroner lavere i årets første kvartal sammenlignet med den tilsvarende periode af 2018.

»Det er, som vi havde forventet. Kopiproducenterne tager en utrolig lav pris på omkring fem procent af det, som Onfi koster. Derfor kunne det faktisk have været værre, men det lander ret præcist, som vi havde regnet med,« siger Deborah Dunsire, der er topchef i Lundbeck.

Lundbeck havde på forhånd meldt ud, at omsætningen på Onfi i 2019 vil falde med omkring 60 til 70 procent. Salgsnedgangen for Onfi, der bruges til epilepsiformen Lennox-Gastaut syndrom, var i årets første kvartal på 64 procent.

Lundbecks nye topchef, Deborah Dunsire, har som hovedopgave at finde frem til, hvordan det danske medicinalselskab skal skabe vækst på den anden side af 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Samlet set kan Lundbeck præsentere en omsætning for årets første kvartal på godt 4,2 milliarder kroner, hvilket er omkring 170 millioner kroner bedre end ventet. Det får det danske medicinalselskab til at skubbe sine forventninger til hele 2019 op i den høje ende af, hvad selskabet tidligere har meldt ud.

Lundbeck venter nu en omsætning på mellem 16,3 og 16,7 milliarder kroner mod et noget større spænd tidligere på mellem 16,1 og 16,7 milliarder kroner.

I 2018 landede Lundbeck den højeste indtjening i virksomhedens historie med en omsætning på 18,1 milliarder kroner og et driftsoverskud på 5,3 milliarder kroner i 2018.

Den rekord kommer ikke til at blive slået i 2019 med patentudløbet på Onfi, der har den meget målbare konsekvens, at Lundbecks omsætning i 2019 falder og kryber et godt stykke under 17 milliarder kroner.

Heftig prisdebat i USA

For Lundbeck er USA selskabets klart vigtigste land, da det danske selskab hiver langt over halvdelen af sin omsætning hjem på det lukrative amerikanske marked.

De seneste måneder har USA været skueplads for en heftig debat om tårnhøje priser på medicin med historier om patienter, som bliver hårdt ramt af stigende udgifter til sundhed.

Under en høring om USAs medicinpriser beskrev amerikanske senatorer tidligere på året medicinalselskabernes priser som værende »moralsk frastødende« og øgede dermed presset på en branche, som længe har befundet sig i den politiske skudlinje.

»Debatten om priserne på medicin vil forsætte i USA. Hvis du ser på de konkrete prisstigninger i 2018 og 2019 sammenlignet med udviklingen for fem år siden, har det stadig været muligt at tage prisstigninger, men på et lavere niveau. Vi forventer, at den trend vil fortsætte,« siger Deborah Dunsire

Kort efter sin tiltræden som USAs præsident i januar 2017 gjorde Donald Trump det klart, at han ville gøre det til en politisk vindersag at angribe medicinalbranchens priser.